A költségvetési szigor megmentheti az eurót

2010.06.07. 16:07 Módosítva: 2010.06.07. 16:29
Az euróövezet felbomlásának esélye nemhogy növekedne, hanem a sorra hozott takarékossági intézkedések miatt inkább csökkent.

„Bár megvan az esélye annak, hogy a görögökhöz hasonlóan más országok – elsősorban Spanyolország – is hasonló helyzetbe kerüljenek, ugyanakkor azt lehet látni, hogy az egész eurózónában nő a költségvetési fegyelem. Az EU-országok sorra költségvetési megszorításokat vezetnek be, hogy visszatérjenek a 3 százalékos hiánycélhoz, ezért egy esetleges felbomlás esélye most nemhogy nő, hanem csökken” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója annak apropóján, hogy a napokban egyre több brit gazdasági szakértő nyilvánított véleményt az eurózóna esetleges felbomlásáról.

A német kormány komolyan gondolja az egészet, ezt jelzi, hogy ma döntött egy gigaméretű takarékossági csomagról Angela Merkel kancellár kabinetje. Négy év alatt 80-90 milliárd eurós megszorító csomagot fogadtak el.

A szakember biztos abban, hogy amíg Németország hajlandó áldozatokat vállalni a stabilitás megőrzése érdekében, nem fog felbomlani a közös valutaövezet. „Az első negyedévben, ha kis mértékben is, de bővült az unió gazdasága, ami azt mutatja, hogy van potenciál a tagországok gazdasági növekedésében. Természetesen, ha több ország is adósságválságba kerül, Németország valóban komolyan megfontolhatja, hogy kilép, ez azonban nagyon negatív hatással lenne a piacra, és akár komoly globális recessziót generálhat. Az eurózóna széthullásának esélye nagyon kis valószínűségű, hiszen mindenkinek az az elsődleges érdeke, hogy ne történjen ilyen” – tette hozzá az alapkezelő befektetési igazgatója.

Több vezető brit közgazdász szerint a jelenlegi brit parlamenti ciklus vége előtt, vagyis öt éven valószínűleg belül felbomlik az euróövezet. A The Sunday Telegraph - a legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lap - 25 pénzügyi szakértőt és elemzőt kérdezett meg a londoni Cityben; közülük tizenketten adtak hangot annak a véleményüknek, hogy az euró jelenlegi formájában nem éri meg a mostani brit parlamenti időszak végét. Nyolcan az euró fennmaradását jósolták, öt közgazdász nem nyilvánított határozott véleményt ebben a kérdésben.