Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Elég már a gazdaságélénkítésből!

2010.06.07. 09:50
A világ legnagyobb gazdasági hatalmainak pénzügyminiszterei és jegybankárai hétvégi, dél-koreai találkozójukon kihátráltak a gazdaságélénkítő politika mögül. A G20-tanácskozás egyúttal kukába dobta a globális bankadó terveit is.

A G20-ak által kiadott közlemény szerint a bővülést ösztönző intézkedések helyett szigorú fiskális politikára kell váltani, hiszen a pénzügyi piacokon tarthatatlanul elbizonytalanítja a széles körű adósságválság lehetősége – írja a Napi Gazdaság. A húszak ezzel elálltak legutóbb áprilisban megfogalmazott irányelveiktől, miszerint a fiskális ösztönzéseket egészen addig kell folytatni, míg a magánszféra kellőképp megerősödik.

A pénzügyminiszterek tanácsa elismerte a magas költségvetési hiánnyal küzdő országok adósságválságot kezelő lépéseit, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a konszolidációt gyorsan kell folytatni. A francia pénzügyminiszter szerint a legtöbb ország számára mostantól ez a legfontosabb feladat, s nem a növekedés ösztönzése.

Az USA pénzügyminisztere azonban aggódik, mert mint írta, az európai államok költségvetésének kiigazítása aláássa a növekedési lehetőségeket az egész világon. Geithner szerint a fiskális szigor egész addig hatástalan marad, míg nem áll helyre a piaci bizalom.

A globális bankadóról nem sikerült megállapodni, így a G20-ak pénzügyminiszterei abban maradtak, egyelőre mindenki megy a saját feje után országa hitelintézeteinek felügyeletében és adóztatásában, mindaddig, amíg biztosítja bankrendszere átláthatóságát. A G20-ak továbbra sem mondtak le arról, hogy 2012 végéig megrajzolják egy nemzetközi pénzpiaci szabályozás kereteit.