Gigamegszorítás Németországban

2010.06.07. 17:19 Módosítva: 2010.06.07. 17:36
Hatalmas megszorító csomagot fogadott el a német kormány. Az eurónak ez jó hír, de a magyar gazdaság talpra állása nehezebb lesz.

A háború utáni időszak legnagyobb takarékossági csomagjáról döntött a német kormány. Angela Merkel kancellár kabinetje négy év alatt 80-90 milliárd eurót (mai árfolyamon számolva 22700-25500 milliárd forintot, szinte egy teljes évi magyar GDP-t) kíván megspórolni.

Bár Németországban a költségvetési hiány jóval kisebb, mint más európai országokban (tavaly 3,1 százalékos hiánnyal zárt a büdzsé, idénre pedig 5 százalékos deficitet prognosztizálnak), a német kormány azért hozta meg a fájdalmas döntést, hogy néhány éven belül a hiány 3 százalék közeli szintre szoruljon - emlékeztet a Portfolio.hu.

A megszorításokat szükségességében Wolfgang Schäuble, pénzügyminiszter sem kételkedett, hangsúlyozva, hogy a német lakosság komolyan aggódik a növekvő államadósság miatt.

A Merkel-kormány rövid időn belül két nagy politikai áldozatot hozott. Előbb az ottani lakosság többségi véleménye ellenére belement abba, hogy – német adófizetők pénzéből is – az eurózóna-országok és az IMF megmentse a tékozló Görögországot 110-120 milliárd eurós mentőcsomaggal. Május elején ennek hatására egy kulcsfontosságú tartományi választáson vereséget szenvedett Merkel koalíciója, és elvesztették a többséget a német felsőházban. Most pedig jött a gigaméretű megszorítási csomag.

Mivel a takarékosság mindenekelőtt a szociális területeket érinti, a Németországra évek óta jellemző társadalmi béke felbomlása fenyeget. Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek máris bejelentették, hogy országos tiltakozó megmozdulásokat szerveznek - számol be az MTI.

Mindenesetre a német kabinet lépése megnyugtathatja az euró jövőjét féltő befektetőket. Egyre erősödtek az elmúlt hetekben azok a hangok, amelyek szerint az euróövezet felbomlik pár éven belül. Abban egyetértés volt, hogy amíg a németek hajlandóak áldozatot vállalni az euróövezetért, addig van remény, hogy megmaradjon a közös valuta.

A német megszorító csomag nekünk, Magyarországnak azonban rossz hír is egyben, mert legnagyobb kereskedelmi partnerünknél a gazdasági kilábalás megakadhat, így pedig a magyar gazdaság is csak lassabban állhat lábra.