Soros: Most jön a második felvonás

2010.06.10. 19:23
Soros György szerint a válságnak még messze nincs vége, nagy kockázata van a kettős recessziónak. A milliárdos befektető szerint a most kialakult helyzet kísértetiesen emlékeztet a harmincas évekre.

Soros György szerint még messze nem jutottunk túl a nemzetközi pénzügyi válságon, mivel a rövid távú rendezéshez szükséges intézkedések éppen ellentétei voltak a hosszú távú rendezéshez szükséges intézkedéseknek, ami fokozza a kettős recesszió bekövetkezésének kockázatát.

"A pénzügyi rendszer összeomlása nagyon is valóságos volt és a bekövetkezett krízisnek messze nincs még vége. Tulajdonképpen a második felvonás csak most kezdődik, amikor a pénzpiacok kezdik elveszíteni bizalmukat a szuverén adósságlevelekben" - mondta a milliárdos befektető szakember a bécsi nemzetközi pénzügyi intézet (Institute of International Finance) eseményén. Szerinte a reflektorfény ugyan Görögországra és az euróra vetül, de hatás világszerte érezhető lesz.

A kialakult helyzet kísértetiesen emlékeztet a harmincas évekre, mondta. "A kormányok kénytelenek csökkenteni eladósodottságukat a pénzpiacok nyomására. Ez nagy valószínűséggel kettős recesszióba taszíthatja a világgazdaságot."

Soros György szerint különösen veszélyes eszközöknek számítanak a hitelezőket a hitelfelvevő nem-fizetővé válásától megvédeni hivatott államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (CDS), amennyiben azokat nem eredeti céljuknak megfelelően fedezeti eszközként alkalmazzák. Ezek a papírok gyakorlatilag "kilövési engedélyként" funkcionálnak olyanok kezében, akik nem rendelkeznek magával a biztosítani kívánt befektetési érdekeltséggel.

Soros szerint a görög válság utóhatása világszerte érezhető lesz, mivel az európai szuverén adósságtörlesztési válság a gazdasági fellendülés még törékeny szakaszában kényszeríti megszorításokra az unió tagországait.

A szabályozási politikának szerinte az aktíva-buborékok képződésének megelőzését kellene szolgálnia, mivel saját egyensúlytalanságaik korrigálása idegen a pénzpiacok természetétől.