Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Fogolydilemmában a bankok

2010.06.11. 10:37
Az európai bankok árfolyama azt mutatja, nem kérdés a görög államcsőd, csupán az időzítése bizonytalan - foglalja össze nyugat-európai elemzők véleményét a Bloomberg. A görög állam fizetésképtelensége és az adósság átütemezése eltérő mértékben érintené a legnagyobb európai bankokat, akik jelenleg is tetemes összegű görög államkötvényt tartanak értékpapír-portfóliójukban.

Dirk Hoffman-Becking, a Sanford C. Bernstein londoni elemzője szerint a befektetők már beárazták a görög államadósság átütemezéséből származó veszteségeket, melyek számottevően erodálhatják a bankok könyv szerinti értékét. Thomas Mayer, a Deutsche Bank szakértője úgy véli, a görög államadósság szintje valószínűleg fenntarthatatlannak fog bizonyulni, a hiánycsökkentés önmagában nem oldja meg az adósságproblémát. Szerinte még a megszorításokat követően is a GDP 120 százalékáról 150 százalékra nőhet a görög államadósság, amiről nehéz elképzelni, hogy kezelhető marad.

Mindez Jon Peace, a Nomura londoni elemzője szerint azzal járhat, hogy a bankoknak mintegy 200 milliárd eurót kell leírniuk görög kötvényportfóliójukból. A legrosszabb esetben, ha Görögország mellett Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország is átütemezné adósságát, a Nomura becslése szerint 900 milliárdos veszteség érné a világ bankjait.

A játékelmélet "fogolydilemma" néven ismeri a helyzetet, mellyel ma a bankok szembesülnek: ha minden bank megválna görög államkötvényétől, összeomlana a görög állampapírpiac, és tényleg bekövetkezne a csőd, amitől a bankok egyébként nagyon tartanak - mutat rá Hoffmann-Becking. Ehelyett a Deutsche Bank mellett számos német pénzügyi intézmény és francia bank döntött úgy, a következő három évben megújítja Görögország finanszírozását. A görög államcsőddel kapcsolatban ennek ellenére fennállnak a félelmek: a Bloomberg negyedéves felmérésében megkérdezett globális befektetők 73 százaléka szerint az ország csődje "valószínű". 35 százalékuk szerint Portugália csődje is az, Spanyolországgal kapcsolatban pedig valamivel több mint 25 százalék mondta ezt.

Az európai bankok dél-európai kitettsége óriási: a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adatai szerint 2009 végén a spanyolországi követelések nagysága 832 milliárd dollárra, az olaszországi 1020 milliárd dollárra, a görögországi 193 milliárdra, a portugáliai pedig 240 milliárd dollárra rúgott.