Óriási megszorító csomag a franciáknál is

2010.06.15. 07:59 Módosítva: 2010.06.15. 08:07
A következő három évben 45 milliárd eurót tervez megspórolni a francia kormány az állami kiadások visszafogásával és a nyugdíjkorhatárt is emelnék - jelentette be Francois Fillon miniszterelnök. Az adók növelésével együtt a teljes deficitcsökkentés 100 milliárd eurós lesz.

Franciaország 2013-ra érheti el a maastrichti kritériumként meghatározott 3 százalékos GDP arányos államháztartási deficitet - mondta el Fillon a Wall Street Journal szerint. Az idei deficit a GDP 8 százaléka lehet. A válságot megelőzően Franciaország nem dicsekedhetett alacsony hiányszámokkal, induló pozíciója így igen rossz volt.

Eddig úgy tűnt, Franciaország azért, hogy ne fojtsák el az ország gazdaságának növekedési esélyeit, nem adja be a derekát, és nem tervez megszorításokat a következő évekre. Csakhogy az egész európai közösségre kiterjedő adósságválság súlyosan lecsökkentette a kormányok mozgásterét. Az eurózóna tagországok is sorban jelentetik be a következő évekre szóló takarékossági csomagjaikat, legutóbb így tett Németország is. Az, hogy Németország 80 milliárd eurós csomagot hirdetett jelentős nyomást gyakorolt az EU második legerősebb országára, Franciaországra is, hogy hasonlót lépjen - emlékeztet a Portfolio.hu.

A 100 milliárd eurós csomagból 45 milliárd származna kiadáscsökkentésből, 5 milliárd euró az adózási szabályozás szigorításából, 35 milliárd emelkedő adóbevételekből, 15 milliárd euró pedig a kormányzat gazdaságélénkítő extra költekezésének leállításából.

A francia kormány az idei év második negyedévében 0,5%-os gazdasági növekedésre számít, az első negyedéves 0,1% után.

A nyugdíjkorhatár emelését várhatóan ma jelentik be - a mostani 60 évről 62-63 évre emelkedhet.