Maguknak tesznek be a hitelminősítők Athén leminősítésével

2010.06.16. 08:06

Meggondolatlan és rosszul időzített volt a Moody's Investors Service döntése, hogy leminősítette a görög adósságokat - jelentette ki kedden egy európai parlamenti vitában a gazdasági és monetáris kérdésekért felelős uniós biztos, Olli Rehn. A hitelminősítő hétfőn sorolta egyszerre négy fokozattal lejjebb Görögország szuverén adósságait ezzel a Standard & Poor's után a Moody'snál is kikerültek a befektetői kategóriából. Az S&P április 27-én nyomta le a bóvlik közé a görög állampapírokat, akkor azonban még nem volt tető alatt az ország adósságtörlesztéséhez szükséges uniós/IMF hitelcsomag.

A Moody's egyáltalán nem vette számításba, hogy Görögország milyen kötelezettségeket vállalt már, illetve azt, hogy a negatív kockázatok számottevően csökkentek a pénzügyi mentőakcióval - hangsúlyozta Rehn. A hitelminősítő illetékese viszont azzal magyarázta a döntést a Bloombergnek, hogy sok a bizonytalanság a görög gazdaság növekedésével kapcsolatban, és egy ország ritkán tud ennyi strukturális reformot végrehajtani nagyon rövid idő alatt. (A görög kormányzati prognózis szerint a szigorítások tovább mélyítik a recessziót: idén a tavalyi kétszeresével, 4 százalékkal és még jövőre is 2,6 százalékkal zsugorodik a gazdaság.)

A leminősítés nem növeli azonnal Görögország hitelfelvételi költségeit, hiszen az uniós mentőakciónak hála legalább két évig nem kell kimenniük a piacra (ezt a Moody's is nyugtázta azzal, hogy stabil kilátásokat mellékelt az új osztályzathoz). A Moody'sra ugyanakkor vissza is üthet a saját döntése: mint Rehn közölte, ez újjáéleszti a vitát a hitelminősítők szerepéről. Az Európai Bizottság meg akarja vizsgálni a versenyhelyzetet ebben a nagyon koncentrált szektorban - figyelmeztetett Rehn -, kitérve a módszertani átláthatóságra, illetve az érdekek összeegyeztethetőségének kérdésére is. Az utóbbi időben az uniós pénzügyi reformtervek visszatérő eleme egy európai hitelminősítő ügynökség létrehozása - ezeknek a terveknek lökést adhatnak a meglevő szereplők elhamarkodottnak ítélt döntései.