Kornélia
1 °C
14 °C

Eldurvult a legújabb gázháború

2010.06.22. 11:26
Elmérgesedni látszik az orosz-fehérorosz gázvita. Kedd délelőttől a Gazprom már 30 százalékkal kevesebb földgázt szállít Fehéroroszországnak, ugyanakkor Minszk jelezte, ha az orosz vállalat folytatja a csökkentést, akkor megcsapolják az Európába irányuló gázvezetéket.

A Gazprom hétfőn délelőtt 15 százalékkal csökkentette a gázszállítást, miután lejárt a Fehéroroszországnak az adósság törlesztésére adott határidő, de korábbi közlés szerint a csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, amennyiben Minszk nem rendezi tartozását.

Az orosz gázipari óriáscég szóvivője délelőtt azt jelezte, hogy levelet kaptak Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettestől, amelyben az áll: "ha a Gazprom tovább csökkenti a szállításokat, akkor ők megkezdik a tranzitvezetékből való gázkivételt".

A Gazprom szóvivője hétfőn még azt hangsúlyozta, hogy a Fehéroroszországgal fennálló gázvita ellenére az európai gázszállításokat hiánytalanul teljesíteni kell, de közölte, hogy a problémák miatt Alekszej Miller Gazprom- vezérigazgató hétfőn figyelmeztette az EU illetékes biztosát, hogy előfordulhatnak fennakadások a szállításban.

Az Európai Unió földgázszükségletének egynegyedét szerzi be Oroszországból. A gáz jó része Ukrajnán halad át, de az sem életbiztosítás, miután már többször adódtak komoly fennakadások a szállításokban, mert ott is voltak fizetési problémák.

A Gazprom hétfőn azt közölte, hogy szükség esetén Ukrajnán is eljuttathatja a gázt Európába. A fehérorosz vezetéken az idén 44,5 milliárd köbméter földgázt szállít a Gazprom az EU-ba, ez az évi 160 milliárd köbméternek nagyjából 28 százaléka.