174 milliárd forint bírság árkartellért

2010.06.23. 16:33 Módosítva: 2010.06.23. 16:33
Összesen 622 millió euró (mai árfolyamon számolva 174 milliárd forintnyi) bírságot rótt ki az Európai Bizottság 17 fürdőszoba-felszerelést gyártó cégre az árak egymáshoz igazítása miatt.

Joaquín Almunia versenyügyi biztos bejelentése szerint a legnagyobb tétellel, 326 millió euróval az amerikai Ideal Standard vállalatot sújtották. A többi érintett cég közül hat német, öt olasz, kettő osztrák, egy-egy pedig spanyol, amerikai és svájci: az Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Kludi, Mamoli, Roca, RAF, Sanitec, Teorema, Villeroy und Boch, Zucchetti, valamint a Masco társaságokról van szó.

Az amerikai Masco büntetését mindazonáltal nullára csökkentették, mert ez a cég szolgáltatott elsőként információkat a kartellről.

Almunia megfogalmazása szerint a kartell összesen 240 millió lakosú hat európai országban (Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország, Ausztria, Olaszország) működött versenytorzító módon, más cégeket és végső soron a lakosságot is károsítva. Ezzel súlyosan megsértették az uniós szabályokat, ezért a súlyos bírság - indokolta a biztos.

A versenyügyi biztos hozzátette azt is, hogy a büntetésnek nem az érintett vállalatok tönkretétele a célja, ezért azokban az esetekben, ahol a gazdasági válság súlyos anyagi nehézségeket okozott, mérsékelték a bírságot. Arra is ügyeltek azonban, hogy a bírság mértéke elrettentő hatású legyen az esetleges további kartelltörekvésekre nézve.

A kartell összesen 12 éven át, 1992 és 2004 között működött. Fürdőkádak, zuhanyfülkék, csapok és más fürdőszobai felszerelések minimális árát, illetve az áremeléseket egyeztették, valamint bizalmas üzleti információkat adtak ki egymásnak.