Tamás
-7 °C
8 °C

Minszk a pénzét követeli a Gazpromon

2010.06.23. 20:37

Fehéroroszország kifizette a Gazprommal szemben fennálló adósságát, ezért Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettes szerdán este követelte, hogy a Gazprom csütörtökön délelőtt 11 óráig fizesse meg a tranzitdíj területén fennálló adósságát.

A Gazprom nem erősítette meg, hogy Minszk fizetett, a Szergej Kuprijanov szóvivő azt mondta, ezt csak akkor teszik meg, amikor az átutalás beérkezett a Gazprom számlájára.

Szemasko szerint Minszk 187 millió dollárt utalt át, és előzőleg a szerződésben szereplő áron kifizette a májusban szállított gázt, míg a Gazprom adóssága 260 millió dollár.

A Gazprom szerint Minszk 192 millióval tartozott, mert január óta saját egyoldalú döntése alapján a tavalyi árat - ezer köbméterenként 150 dollárt - fizette, noha a szerződés értelmében az idei első negyedben már 184 dollárt kellett volna fizetnie. Az orosz monopólium tranzitdíjak területén fennálló adóssága a Gazprom indoklása szerint azért keletkezett, mert Fehéroroszország nem állította ki a  dokumentumokat, amelyek szükségesek lettek volna a fizetéshez.

A Gazprom az adósságok miatt Dmitrij Medvegyev elnök utasítására hétfőn elkezdte csökkenteni a Fehéroroszországba irányuló szállítást, és szerdán már a szokásos mennyiségnél 60 százalékkal kevesebbet küldött.

Aljekszandr Lukasenka fehérorosz államfő bejelentette, hogy elzárja az Európába irányuló tranzitvezetékek csapját, és a Gazprom kilátásba helyezte a Fehéroroszországon áthaladó export átterelését ukrajnai vezetékekbe, illetve a kiesések pótlását a szabadpiacról.

Lukasenka kedden ezt a jelek szerint még nem zárta el a csapokat, de szerdán este Litvánia jelezte, hogy a szükségesnél kevesebb gázt kap, és nem kapta meg a megrendelt mennyiséget az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület sem, amelyet Litvánián át látnak el.

Megfigyelők szerint Moszkva a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta a gázt, a háborúság hátterében ugyanis az áll, hogy Lukasenka kitartóan akadályozta a tervezett orosz-kazah-fehérorosz vámunió létrejöttét, s ezzel próbálta elérni, hogy Moszkva engedjen a gázárakból. A szerdai sajtókommentárok szerint azonban a történtek mindenképpen a Gazprom jó hírének ártanak, miközben a szerződés nem életképes, mert Minszk nem tudja megfizetni az abban szereplő árat, ezért előbb-utóbb engedni kell majd belőle.