A Gazprom újra megnyitotta a csapokat

2010.06.24. 10:21
Fehéroroszország teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások kapcsán felhalmozódott adósságát, és a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak.

Kifizette az orosz gázszállítások kapcsán felhalmozódott adósságát Fehéroroszország - jelentette Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a Washingtonban tartózkodó Dmitrij Medvegyev elnöknek csütörtökön telefonon.

A Gazprom az adósságok miatt Dmitrij Medvegyev elnök utasítására hétfőn kezdte el csökkenteni a Fehéroroszországba irányuló szállítást, és szerdán már a szokásos mennyiségnél 60 százalékkal kevesebbet küldött.

A Gazprom szerint Minszk 192 millióval tartozott, mert január óta saját egyoldalú döntése alapján a tavalyi árat - ezer köbméterenként 150 dollárt - fizette, noha a szerződés értelmében az idei első negyedben már 184 dollárt kellett volna fizetnie. Az orosz monopólium tranzitdíjak területén fennálló adóssága a Gazprom indoklása szerint azért keletkezett, mert Fehéroroszország nem állította ki a  dokumentumokat, amelyek szükségesek lettek volna a fizetéshez.

Fehéroroszország most azonban teljes egészében kifizette az orosz gázszállítások kapcsán felhalmozódott adósságát, így csütörtökön a Gazprom újra teljes volumenben szállítja az energiahordozót a szomszédos országnak

Alekszej Miller szerint azonban a helyzet még oldódott meg teljesen, Minszk ugyanis a tranzitdíj területén keletkezett Gazprom-adósság megfizetését követeli, és azzal fenyegetőzik, hogy ha a Gazprom nem fizet, leállítja a Fehérororszország területén Európa felé áthaladó tranzitot.