Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Kínai, orosz kézbe kerülhetnek görög szigetek

2010.06.25. 12:35
Görögország eladná a szigeteit, hogy megmentse a gazdaságát. Egy sziget már néhány millió euróért megszerezhető, a vevők között elsősorban orosz és kínai milliárdosokra számítanak. Német politikusok már tavasszal ezt ajánlották a görög kormánynak, ám az akkor még hevesen ellenállt.

Szigeteinek eladásából fedezné adósságait Görögország – írja a Guardian. A bajba jutott görög állam Mykonoszon egy nagyobb területet, valamint teljes szigeteket is áruba bocsát.

Görögország területének csaknem ötöde szigetekből áll; a mediterrán ország területéhez több mint hatezer Égei- és Ión-tengeri sziget tartozik. Ezek közül mindössze 227 lakott, a többin jobbára az alapvető infrastruktúra is hiányzik.

A szigetek eladásának ötlete korábban német parlamenti képviselők szájából hangzott el, az utóbbi évtizedek legkeményebb kiadáscsökkentő intézkedéseire készülő görög kormány azonban akkor úgy reagált: vannak kreatívabb megoldások az államháztartási hiány kezelésére.

A kreatívabb megoldások azonban megfogyatkoztak, és most úgy tűnik, a déli állam csakugyan szigetei eladására kényszerül. A vevők között elsősorban orosz és kínai milliárdosokra számítanak. Egy kisebb szigetet akár már 2 millió euróért is lehetne venni, de akadnak területek 15 millióért is. A tervek szerint a kiárusítás nem csak azonnali bevételt, de hosszabb távon akár infrastrukturális fejlesztéseket és munkahelyeket is teremthet.

A nagyságrendekből látszik, hogy a szigetek eladása nem jelenthet szignifikáns segítséget a közelmúltban 110 milliárd eurós hitelcsomagot kapó görög államnak, azonban jól reprezentálná a költségvetési hiány és az államadósság lefaragására tett erőfeszítéseket.

A szigetek egy része már most is magántulajdonban van, az állami tulajdonú szigetek eladását azonban bonyolíthatja a nehézkes görög bürokrácia, valamint hogy többségük természetvédelmi terület.