Katalin
-2 °C
3 °C

Megint a magyaroktól fél a világ

2010.06.30. 07:18
Hatalmasat ugrott tegnap a magyar csődkockázat. A befektetők szerint nagyobb veszélyben van hazánkban a pénzük, mint Izlandon vagy a korábban pellengérre állított Spanyolországban, Portugáliában.

A magyar állam által kibocsátott ötéves eurókötvények csődbiztosításának díja több mint 40 bázisponttal, 363,68 bázispontra emelkedett kedden – írja a Napi. Ezzel hazánk kockázatosabb országnak minősül már, mint Bulgária, Horvátország, vagy - leszámítva Görögországot - a nemrég pellengérre állított PIIGS csoport.

Egy csőd ellen cds-nek nevezett értékpapírok vásárlásával védik magukat a befektetők, ezek ára jól tükrözi azt, mekkora esélyt adnak egy állam, egy cég fizetésképtelenné válására. A forint gyengülése és a svájci frank erősödése Magyarország megítélésére gyakorolta az egyik legrosszabb hatást, államkötvényeink csődbiztosításának díja az elmúlt öt napon több mint 100 bázisponttal emelkedett.

Magyarországon kívül még Románia cds-felára ugrott meg számottevően, amit a megszorító intézkedések zátonyra futásának lehetősége és az ennek nyomán éves mélypontra gyengülő lej váltott ki.

Akadnak azonban még ennél is kockázatosabbnak ítélt országok. Még mindig nagyobb valószínűséget rendelnek például a befektetők Kalifornia, Románia, Dubai, Irak vagy Görögország csődjéhez, mint Magyarországéhoz.

Aggasztó azonban a cds-felárak április óta egyértelműen emelkedő trendje, ami azzal fenyeget, hogy a válság alatt tapasztalt szintekre, akár 600 bázispontra is ugorhat a magyar csődbiztosítási díj, ami jelentősen megnehezítené, de legalábbis megdrágítaná az adósságfinanszírozást.