Trichet szerint nem lesz újabb recesszió

2010.07.04. 14:51

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke vasárnap kizárta annak veszélyét, hogy újabb recesszió köszönt a gazdaságra. Jean-Claude Trichet újságírók előtt kijelentette, globális szinten már megkezdődött a talpraállás. Ez elsősorban a feltörekvő gazdaságokra jellemző, de már a fejlett ipari országokban is érezhető.

Az EKB vezetője egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a növekedést nem lehet biztosra venni a fejlett országokban. Mindez rajtunk is múlik, hogy az ipari országok mennyire tudják visszaszerezni a bizalmat- hangsúlyozta Trichet.

Az elnök szerint ezért is fontos, hogy olyan fiskális politikánk legyen, amely visszaállítja a háztartások, a vállalkozások, a betétesek és a befektetők bizalmát is. Trichet kitért a gazdaságélénkítő csomagokra is. A szakember azt mondta, szerinte az ilyen kormánysegélyek egyáltalán nem gátolják a gazdaság talpraállását, mint ahogy azt egyes amerikai szakértők jósolják.

A múlt héten a világ tőzsdéi ismét zuhanásba kezdtek, azután, hogy kedvezőtlen gazdasági adatok láttak napvilágot Kínában és az Egyesült Államokban. Sokan megkérdőjelezték, hogy valóban megkezdődött-e a talpraállás a válság után.