Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Gyorsul a világgazdaság növekedése

2010.07.08. 08:21

A Nemzetközi Valutaalap felfelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését; a pénzügyi szervezet csütörtökön megjelent elemzése szerint 4,6 százalék lehet a globális növekedés 2010-ben; az év elején még 3,9 százalékot valószínűsítettek.

A világgazdaság a feltörekvő ázsiai gazdagsági hatalmak, Kína és India vezetésével emelkedik ki a válságból, de Brazília nekilódulása is gyorsítja a globális növekedést - írták az IMF elemzői.

A fejlett világban mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kanada kilátásai javultak az év eleje óta. Az Európai Unió legerősebb gazdasága, a német viszonylag csekély mértékben, 1,4 százalékkal bővülhet az idén, ugyanakkor ez is felfelé módosított becslés az 1,2 százalékot jósló év eleji előrejelzéshez képest.

A fellendülés az IMF szerint törékeny, azt főként az euróövezetben elmérgesedett államadósság-válság, és az annak hatására a pénzügyi piacokon kialakult feszültség akaszthatja meg. A piaci turbulenciák gyengítik a tartós növekedés beindulásába vetett hitet, ugyanakkor az euróövezeti válság hatása a globális növekedésre egyelőre korlátozott, mert a krízis nem csapott át a feltörekvő országokra - áll a Hongkongban publikált jelentésben.