A BP-re fenik a fogukat az olajóriások

2010.07.11. 14:51 Módosítva: 2010.07.11. 14:59
A brit lapok szerint több amerikai olajvállalat, köztük az Exxon is gondolkozik a Mexikói-öbölben elsüllyedt fúrótorony és olajkatasztrófa miatt megrendült BP felvásárlásával. A BP sorsa több szempontból is kritikus jelentőségű a brit gazdaság számára.

Az amerikai Exxon olajipari vállalat fontolgatja a brit BP felvásárlását, és ehhez már kérte is az amerikai hatóságok hozzájárulását, írja a Sunday Times. A vezető vasárnapi konzervatív brit lap olajipari forrásai szerint az Obama-kormányzat máris jelezte az Exxonnak - és egy másik nagy amerikai olajcégnek, valószínűleg a Chevronnak -, hogy nem állna egy ilyen tranzakció útjába.

A tervezett ügylet 100 milliárd fontra (kb. 30 000 milliárd forintra) értékelné a BP-t, bár a lap forrásai szerint még nem vehető biztosra, hogy az Exxon valóban megpróbálkozik a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófával küszködő brit cég felvásárlásával. Az átvételi ügylet létrejötte esetén 400 milliárd dollárt meghaladó tőzsdei tőkeértékű olajipari óriás jönne létre.

A BP részvénye 364,75 pennyn zárta az elmúlt kereskedési hetet a Londoni Értéktőzsdén, ez 69 milliárd font piaci tőkeértéknek felelt meg. A társaság tőzsdei értéke 20 százalékot emelkedett az olajkatasztrófa utáni árfolyamzuhanás 302 pennys részvényenkénti áron elért eddigi mélypontjáról, de így is hozzávetőleg a fele a fúrótorony-robbanás előtti szinteknek.

A befektetőket aggasztják az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés elhárításának és a várható kártérítéseknek a költségei, amelyek a Goldman Sachs befektetési bank becslései szerint elérhetik a 70 milliárd dollárt.

Korábbi brit sajtóértesülések szerint a BP 50 milliárd dollárt próbál felhajtani külső forrásokból a költségek finanszírozására. A The Sunday Times a múlt héten azt írta: forrásai szerint az olajcég 10 milliárd dolláros kötvénnyel készül a piacra, emellett tárgyal bankokkal is egy 20 milliárd dolláros hitelről, és további 20 milliárd dollárt remél vagyoneladásból a következő két évben.

A fúrótorony-robbanás óta mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard&Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - rontotta a BP adósbesorolásait.

A BP sorsa több szempontból is kritikus jelentőségű a brit gazdaság számára. A cég csak Nagy-Britanniában több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 5,8 milliárd font (kétezer milliárd forint) adót fizetett be a brit kincstárnak. Emellett a társaság tulajdonában van a brit energiaellátó infrastruktúra jelentős része, köztük az északi-tengeri olaj- és földgáz-fúrótornyokat összekötő vezetékhálózat.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) fő árfolyamindexét, a FTSE-100-ast alkotó cégek által a brit nyugdíjalapoknak fizetett minden hét fontnyi osztalékból egy font a BP-től ered.