Tesztelik az európai bankokat

2010.07.13. 15:14
Az Európai Bankfelügyeletek Bizottsága július 23-án hozza nyilvánosságra az európai bankok stressztesztjét, ami megfelelő eredmény esetén megnyugtathatja az európai piacokra befektetőket. A vizsgált 91 európai bank között ott van a magyar Fejlesztési és Hitelbank, valamint az OTP is.

Az USA-ban tavaly elkészült banki stresszteszt eredményét az amerikai pénzügyi cégek 36 százalékos árfolyam emelkedése követte, ezt szeretné most lemásolni az Európai Unió is, de az európai teszt sikere jóval bizonytalanabbnak tűnik.

A banki stresszteszt különböző forgatókönyvek alapján vizsgálja azt, hogy mennyire képesek elviselni a bankok a negatív gazdasági eseményeket. Amennyiben egy bank korán elbukik, az egyértelmű üzenet a befektetőknek arra, hogy nem áll biztos lábakon a pénzintézet. Legfőbb előnye a stressztesztnek, hogy rá tud mutatni olyan pénzügyi repedésekre is, amelyeket a bankok egyéb esetekben el tudnának titkolni a nyilvánosság elől.

Amerikában már nagyobb hagyománya van az ilyen jellegű banki teszteknek, az Európai Unió azonban csak most jutott konszenzusra abban a tekintetben, hogy megmérje a bankok ellenállási képességét a válsággal szemben. Nincs teljes konszenzus arról, hogy mennyire képesek ezek a tesztek valósan tükrözni a bankok helyzetét, de az amerikai befektetők többnyire elfogadják a teszteredményeket.

Az Economist szerint a vizsgálat problémája az, hogy a stresszteszt csak akkor jár a bizalom emelkedésével, ha a forgatókönyvek elég kemények ahhoz, hogy realisztikusak legyenek, de nem elég kemények ahhoz, hogy túl sok bank elvérezzen rajtuk. Ez az oka annak is, hogy sokan kétkedve fogadják a most készülő teszt eredményeit, hiszen az európai vezetők úgy sem hagynák, hogy túlságosan negatív képet kapjunk a kontinens bankrendszeréről. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Oli Rehn szerint felesleges aggódni az európai bankok stressztesztjei miatt. Ez azonban kétségesebbé teheti a kapott eredményeket, és nem biztos, hogy sikerül megnyugtatnia a potenciális befektetőket.

Bajban lehetnek a spanyolok és a németek

A New York Times elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az eredmények megmutathatják, elég lesz-e az egymilliárd eurós mentőcsomag az európai hitelválság kezelésére. Továbbá a bankok rákényszerülhetnek arra, hogy újabb finanszírozást keressenek a potenciális veszteségeik fedezésére. Azt a Times cikke is kiemeli, hogy a piaci szereplők szerint a stresszteszt részletei még tisztázásra szorulnának.

Felemás lehet a teszt hatása a Bloomberg szerint is, mert a szakértők szerint nincs rózsás helyzetben az európai bankszektor, legfőképp a német tartományi bankok, illetve a spanyol takarékbankok lehetnek bajban. Mindkét esetben az a probléma, hogy a bankoknak túlságosan sok ingatlan jelzáloguk van, márpedig ezek a legmérgezőbb pénzügyi eszközöknek számítanak a válság óta. A német tartományi bankok gyengeségét jelzi, hogy a válság során a Bayerische Landesbank elsők között jelentkezett be egy tízmillió eurós mentőcsomagra.

A legnagyobb európai kereskedelmi bankokat is értékelni fogják, részt vesz a teszten többek között a brit HSBC és Barclay's, a német Commerzbank, vagy a francia BNP Paribas is. Néhány kisebb ország bankja is rajta van a listán, ennek köszönhető, hogy az OTP és a FHB is értékelésre kerül. Minden valószínűség szerint a két magyar bank gond nélkül átmegy a teszten, ugyanis európai összevetésben is nagyon erős tőkepozícióval rendelkeznek.