11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Megmenekült Tokaj-Hegyalja a szénerőműtől

2010.07.14. 11:00
Nem épülhet meg a tőketerebesi (trebosovi) szénerőmű a magyar határtól 17 kilométerre – ismerteti a szlovák hatóságok jogerős döntését a Greenpeace. Az erőmű káros hatásai leginkább hazánkat érintették volna, főként a világörökségnek számító Tokaj-Hegyalját és a Zemplén területeit.

Még 2007-ben került nyilvánosságra, hogy bő húsz kilométerre a tokaji borvidéktől, széntüzelésű erőművet építene egy szlovák cég. A Csehszlovák Energetikai Társaság Rt. elnevezésű vállalat Szlovákia legnagyobb széntüzelésű erőművét készült megépíteni.

A beruházás ellen a határ mindkét oldalán tiltakozások kezdődtek. A szlovák oldalon az életminőségük, a magyaron a borvidék védelmében tiltakoztak. A tervezett létesítmény 163 méter magas kéményeiből ugyanis évente 4 millió tonna szennyezőanyag került volna a levegőbe, aminek nagy része – a széljárás miatt – a világörökségi védettségű tokaji borvidék mikroklímáját is szennyezte volna.

A Greenpeace a kezdetektől részt vett a tiltakozásokban, amelyek hatására az erőmű engedélyeztetési eljárását újrakezdték, arról magyarországi tájékoztatást is adtak a pozsonyi hivatalok. A szervezet mostani közleménye emlékeztet arra: a szlovák hatóságok két körben is megtagadták az engedély kiadását, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelő  módon a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott.

Az erőműről készült hatástanulmányban nem vizsgálták például, hogy a szennyvíz milyen hatással lenne a közeli Bodrogra, de a hulladékkezelés módjával sem foglalkoztak érdemben. Arra is csak burkolt utalások voltak, hogy "a melléktermékekben olyan méreganyagok dúsulnak fel, mint a higany vagy az arzén, melyek egyebek mellett szív- és veseelégtelenséget, magas vérnyomást is okozhatnak" – olvasható a Greenpeace közleményében.  • Hírek
  • Bankszámla