Klaudia
-3 °C
3 °C

Részvénykibocsátási világrekord készül Kínában

2010.07.15. 09:19
Megkezdődött a kereskedés csütörtökön az Agricultural Bank of China (AgBank) részvényeivel, a kínai társaság tőzsdei megjelenése a gazdaságtörténet legnagyobb szabású részvénykibocsátása lehet.

Az állami mezőgazdasági bank elsőként a sanghaji tőzsdén jelent meg. A részvény az első napon 1,1 százalékkal erősödött, 2,70 jüanon zárt, ami igen gyenge belépőnek számít. A csalódást keltő bemutatkozást elemzők a kedvezőtlen világgazdasági helyzettel, a kínai gazdaság lassulása miatti aggodalmakkal és a kínai bankszektort övező bizonytalansággal magyarázták.

Az AgBank az utolsó a vezető állami bankok "négy nagy"-nak nevezett csoportjában, amelyet eddig még nem vezettek be a tőzsdére. A társaság 22,1 milliárd dollár tőkét kíván gyűjteni, ami minden eddiginél több az úgynevezett elsődleges tőzsdei kibocsátások (IPO) történetében.

A sanghaji tőzsde nem teljesen nyitott a külföldi befektetők előtt, pénteken azonban az AgBank papírja megjelenik a hongkongi börzén, ahol külföldiek is korlátozás nélkül kereskedhetnek.

A bankot Mao Ce-tung idején, a huszadik század ötvenes éveiben alapították, feladata a mezőgazdaság tőkeellátásának biztosítása, a vidéki közösségek hitelezése.