Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Több az amerikai cégek pénze, mégsem vesznek fel több embert

2010.07.15. 23:10
Az amerikai vállalatok jelentős készpénzt halmoztak fel a recesszió óta, mégsem vesznek fel több munkaerőt - állapította meg a csütörtöki The Washington Post, utalva arra, hogy az okokat illetően vita van az Obama-kormány és a kereskedelmi kamara között.

A nem pénzügyi szektorban működő cégek 1,8 ezer milliárd dollár készpénzzel rendelkeznek, ez nagyjából egynegyeddel nagyobb annál, mint amekkora összeg a recesszió előtt kasszáikban volt. A jó hír ellenére a vállalatok nem igyekeznek enyhíteni a magas munkanélküliségen, nem bővítik alkalmazottaik számát.

A jelenség miatt vita támadt az Obama-adminisztráció és nagy üzleti csoportok között. Utóbbiak között van a kereskedelmi kamara, amely közelmúltbeli munkaerőpiaci konferenciáján azzal vádolta meg a szövetségi kormányt, hogy súlyos üzleti korlátozások tömkelegét vezeti be, és ez olyan "bizonytalansági környezetet" teremt, amelyben a vállalatok visszafogják a munkaerő-felvételt. Az Obama-kormány azonban úgy érvel: a cégek nem az új szabályok miatt nem növelik alkalmazottaik létszámát, hanem mert a fogyasztói kereslet visszatérésére várnak.

A konzervatív The Wall Street Journal arról cikkezett: nem hihető a kormánynak az az állítása, hogy a tavaly februári 862 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag több millió új munkahelyet teremtett. Miközben a kormány azt állítja, hogy 2,5-3,6 millió munkahelyet mentettek meg vagy hoztak létre, és az ösztönzés nélkül a jelenlegi 9,5 százalékos munkanélküliség akár 15 százalék is lehetne, a lap megállapította, hogy az amerikai gazdaságban 2009 februárja óta 2,35 millió állás szűnt meg.

A The Washington Post megjegyezte: a legutóbbi növekedési és munkanélküliségi adatok arra engednek következtetni, hogy nem ismétlődik meg a 30-as évekbeli válsághoz hasonló "nagy depresszió", de a gazdaság sem fog egyhamar magára találni, "szerencsénk lesz, ha elkerüljük a kettős mélypontú recessziót".