Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Enged az IMF a románoknak

2010.07.25. 12:30
A román kormány és az IMF eredetileg abban állapodott meg, hogy Románia az idén a hazai össztermékhez (GDP) képest 3,6 százalékos államháztartási hiányt céloz meg. Az idei célt már tavaly októberben 5,9 százalékra emelték, majd most tovább enyhítették a követelményt, 6,8 százalékra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa a hét végén jóváhagyta 900 millió euró kiutalását Romániának: ez az országnak tavaly májusban megítélt, kétéves, 13 milliárd eurós készenléti hitelkeret ötödik részlete. Románia ezzel eddig 9,32 milliárd euróhoz jutott a programból.

Ezzel együtt az IMF jóváhagyta, hogy ismét puhították az idei deficitcélt. Az eredeti 3,6 százalékos hiánycélhoz képest 6,8-ra enyhítették a követelményt. Az első negyedév után ugyanis kiderült, hogy a módosított hiánycél is teljesíthetetlen, sőt, az IMF elemzése szerint 9,1 százalékos deficit lett volna várható ez év végén sürgős kiegészítő intézkedések nélkül.

Szintén tavaly októberben a tavalyi hiánycélt is emelték: 7,3 százalékra az eredeti egyezség szerinti 4,6 százalékról. A hiány végül 8,3 százalékos lett az EU statisztikai hivatalának első becslése szerint.

Az IMF szerint a román kormány helyesen igyekszik egyensúlyt teremteni a kiadáscsökkentés és az adóemelés között oly módon, hogy tompítja a szociális hatásokat, miközben határozottan bánik a közületi bérek és fizetések hatalmas számlájával.

Az igazgatótanács most sürgette a román kormányt a nyugdíjreform és a közszférabeli bérpolitika reformjának befejezésére. Fontosnak nevezte a közalkalmazotti munkahelyek számának tervezett csökkentését, az egészségügy és az önkormányzatok finanszírozásának módosítását és az adószedés erősítését. Az igazgatótanács szerint ezek a reformok lehetővé tennék, hogy Románia államháztartási hiánya csökkenő pályán marad középtávon.  • Vennék
  • Hírek