Alfréd
-2 °C
2 °C

Ízlelgetik az orosz bankokat a külföldi befektetők

2010.07.29. 07:56

A többségi állami tulajdonban lévő vállalatok mellett nagybankok részleges privatizációját is tervező orosz kormánynak a lehető legjobbkor jött, hogy a Goldman Sachs és a Crédit Suisse kisebb tulajdont vásárolt a Bank of Moscow-ban. Az amerikai pénzintézet 3,88, a svájci 2,77 százalékos részesedést szerzett, ami az orosz bank aktuális piaci értéke alapján 200 millió, illetve 141 millió dolláros befektetésnek felel meg. A Bank of Moscow 46,48 százaléka az állam, 23 százaléka Andrej Borogyin vezérigazgató (képünkön) és főtanácsadója, Lev Alujev kezében van. A pénzintézet a hónap elején sikeresen bocsátott ki 22 milliárd rubel (728 millió dollár) értékű részvényt, amelyet magánbefektetők és közintézmények jegyeztek le. Moszkva a múlt héten jelentette be, hogy a költségvetési hiány csökkentése érdekében értékesíteni kívánja számos teljesen vagy többségében állami tulajdonban lévő nagyvállalat kisebbségi pakettjét. A felkínált csomagok között lesz az ország két legnagyobb bankja, a Szberbank és a VTB kisebbségi részesedése is, ismerve azonban az orosz bankok állapotát, ráfér a bizalomerősítés a szektorra.

A moszkvai jegybank frissen nyilvánosságra hozott jelentése szerint például az ország bankjai nem rendelkeznek belső hitelkockázat-elemző rendszerrel, ezért nem készültek fel arra, hogy átvegyék az európai pénzintézetekre kötelező Basel II követelményrendszert. A Moody's hitelminősítő meglehetősen pikírten úgy értékelte a vizsgálat eredményét, hogy az akadályozza az orosz bankok stabilitásának megerősítését és jó példát mutat arra, milyen hosszú utat kell bejárniuk addig, amíg felzárkózhatnak európai társaik mellé. A hiányosságok még a nyugati bankok kezében lévő társaságokat is sújtják, az egyetlen pozitívum, hogy közelebb vannak a Basel II teljesítéséhez tisztán orosz versenytársaiknál. A The Moscow Newsnak nyilatkozó elemzők azzal védik az orosz bankokat, hogy meglehetősen jól állták a pénzügyi válságot, ami sokkal komolyabban tesztelte megbízhatóságukat, mint a jegybank vizsgálata.

Oroszországban ugyanakkor egyelőre nem a bankok, hanem a vállalatok gyengesége fékezi a hitelezés bővülését. A pénzintézeteknek van elég tőkéjük, sőt az utóbbi hetekben már akadályozni igyekeztek betétállományuk növekedését, túlzottnak ítélve likviditásukat, nehezen találnak ugyanis megbízható hitelfelvevőt. A vállalatokat az európai fellendülés bizonytalanságával kapcsolatos kétségek fogják vissza, ami a kereslet oldaláról korlátozza a hitelállomány bővülését. Az országban a magánügyfeleknek kihelyezett hitelek összértéke 2009 végére 3,5 ezer milliárd rubelre (115 milliárd dollár) csökkent a 2008. végi négyezermilliárdról. Az S&P hitelminősítő értékelése szerint a bankok már megindulnának a 2008-as szint visszaállítása irányába, de ezt lassítja, hogy nagyon megnézik, kinek nyújtanak hitelt.