Húszezer szlovák közszolgát rúgnak ki

2010.08.05. 11:14
Mintegy 20 ezer állami hivatalnok veszíti el jövőre állását Szlovákiában. Az elbocsátások részét képezik annak az intézkedés csomagnak, amellyel Ivan Miklos pénzügyminiszter szeretné egészségesebbé tenni a szlovák gazdaságot - írj a Pravda című független pozsonyi napilap csütörtökön.

A lap értesülései szerint Miklos levélben már közölte a minisztériumokkal és az állami hivatalokkal, hogy a jövő évben 10 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak a bérekre, mint az idén. Az érintettek a helyzetet elbocsátásokkal kívánják megoldani. Ez lényegében azt jelenti, hogy a mintegy 230 ezer állami hivatalnokból több mint 20 ezerre elbocsátás vár.

Az állam közvetlen hatáskörébe mintegy 140 ezer hivatalnok tartozik, a többiek a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartoznak. Az állami szférában Szlovákiában jövőre általános lesz a bércsökkentés, illetve a befagyasztás. Kivételt csak a mintegy 130 ezer tanító képez, akiknek a bére a tervek szerint nem csökken.

A pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy ezekkel az intézkedésekkel jövőre mintegy 300 millió eurót spórol meg. További 80 millió euró megtakarítását attól a miniszteri döntéstől remélik, amely elrendelte, hogy az állami hivataloknak tíz százalékkal csökkenteniük kell jövőre az anyagi kiadásaikat.

Szakértői becslések szerint a 20 ezer hivatalnok elbocsátása nagyjából egy százalékkal növelné a jelenleg majdnem 15 százalékos munkanélküliségi rátát. A végkielégítésekre ugyanakkor az államnak mintegy 100 millió eurót kellene kiadnia. A távozó hivatalnokoknak az érvényben lévő szabályok szerint öt havi fizetésükre van joguk. Az állami hivatalnoki átlagfizetés havi 950 euró.