159 milliárd dollárt kalapozott össze Bill Gates és Warren Buffett

2010.08.08. 19:08
Amerika két leggazdagabb embere, akiknek vagyona összesen százmilliárd dollár, minden idők legnagyobb jótékonysági akciójába fogott bele. Eddig 40 kollégájukat győzték meg, hogy a vagyonuk felét adakozzák el.

Amerika két leggazdagabb embere (és a Forbes magazin legutóbbi toplistája szerint a világ második, illetve harmadik leggazdagabbja), a Microsoft-alapító Bill Gates, és a befektetési mágus Warren Buffett eddig 40 milliárdost győzött meg arról, hogy beszálljanak a Giving Pledge alapítványba. A szervezetet támogató milliárdosok azt vállalják, hogy a magánvagyonuk felét jótékony célra ajánlják fel.

Amerika milliárdosainak tizede csatlakozott eddig a kezdeményezéshez, de ez még csak a kezdet, hiszen Gates és Buffett elmondásuk szerint még csak 70-80-at kerestek fel az ötlettel aközül a 403 ember közül, akik jelenleg az USA-ban élnek, és egymilliárd dollár feletti a vagyonuk.

A negyvenes listán többek között ott van Michael Bloomberg New York-i polgármester és médiamogul, Larry Ellison Oracle-nagyfőnök, a harmadik leggazdagabb amerikai, George Lucas, a CNN-es Ted Turner, és David Rockefeller , a hírhedt olajbáró John D. Rockefeller unokája. A negyven milliárdos felajánlása összesen 158,8 milliárd dollár, ami 33,5 ezer milliárd forintnak felel meg.

Buffett és Gates régóta ismertek jótékonysági akcióikról. Bill Gates eddig 28 milliárd dollárt adományozott el jótékony célra a feleségével közös alapítványán keresztül, Buffett pedig 2006-ban bejelentette, hogy vagyona 99 százalékát egy jótékonysági alapítványra hagyja majd.