Több mint 240 ezer autót hív vissza a General Motors

2010.08.17. 19:18
Felülvizsgálatra visszahív 243.403, különböző típusokhoz tartozó járművet a General Motors a biztonsági öv esetleges hibája miatt.

Főként az Egyesült Államokban forgalmazott járművekről van szó, de az érintett típusokból - a Chevrolet Traverse, a Buick Enclave, a GMC Acadia és a Saturn Outlook 2009-2010-es évjáratai - Mexikóban, Kanadában, Kínában és Szaúd-Arábiában is került forgalomba.

A nemrégiben még súlyos pénzzavarban lévő General Motors a napokban már a második nyereséges negyedévről számolt: adózott eredménye 1,3 milliárd dollár lett a második negyedévben, az elsőben 865 millió volt, ezt megelőzően utoljára 2007 második negyedévében tudott profitot termelni a vezető amerikai autógyártó. Egy évvel ezelőtt az összeomlás szélén álló GM-nek még 12,9 milliárd dollár volt a vesztesége.

A második negyedévben a bevétel 5,3 százalékkal 33,2 milliárd dollárra nőtt, és Európa kivételével valamennyi piacán bővült a forgalom. Az európai érdekeltség, az Opel azonban még gyengélkedik: üzemi szinten 160 millió dollár (123,8 millió euró) volt a vesztesége a második negyedévben. Mindamellett a helyzet javulóban van, mert az idei év elején még 477 millió dollár volt a vesztesége, tavaly az utolsó negyedévben 799 millió.

A GM-et az amerikai kormány mintegy 50 milliárd dolláros támogatása mentette meg 2009-ben az összeomlástól, azóta 61 százalékos részesedése van az autógyárban. A GM hamarosan vissza akar térni a tőzsdére, a kibocsátásból szeretne visszafizetni az államnak a támogatásként kapott összeget.

A GM az idén már több mint 3 millió, tavaly 2,2 millió autóját volt kénytelen visszahívni az Egyesült Államokban. A többi amerikai autógyár hírneve sem makulátlan. A Chrysler több százezer autó visszarendeléséről, a Ford pedig tavaly ősszel történetének legnagyobb, 4,5 milliós visszahívásáról döntött.

Az amerikai autóipari és szövetségi ellenőrző hatóságok a Toyota körüli botrányok miatt különösen szigorúan lépnek fel a biztonsági meghibásodások ügyében. A Toyota tavaly ősz óta világszerte több mint 8 millió autóját rendelte vissza különféle meghibásodások, köztük a gázpedál beragadásának kockázata miatt.  • Hírek
  • Bankszámla