Kárpótolnák a Görögországban rekedteket

2010.08.26. 14:35
Már csak a görög parlament jóváhagyására vár a hosszas huzavona után elkészült törvénytervezet, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a külföldiek, akiknek a sztrájkok miatt kényszerűen meg kellett hosszabbítaniuk ott tartózkodásukat.

A tervezet szerint a turisták naponta és fejenként 50 euróra tarthatnak igényt, maximum két napra a június 28. és szeptember 30. között időszakra vonatkozóan.

Az ország idegenforgalmi minisztere korábban még azt ígérte, hogy a görög állam magára vállalja az összes költségeket amiatt, hogy a turisták a szabadság lejártával nem tudtak hazautazni - beleértve még az áprilisi vulkánkitörés okozta kényszerű ott tartózkodás költségeit is.

Görögországban az utóbbi hónapokban tiltakozó akciók egész sora bontakozott ki a súlyos adósságválság kezelését szolgáló megszorítások ellen. A sztrájkok és véres zavargások miatt több alkalommal megbénult a közlekedés az egész országban.

Évente nagyjából 18 millió turista látogat Görögországba. Az idegenforgalom a gazdaság legfontosabb ágazata. A hazai össztermék (GDP) 20 százaléka származik a szektorból.