Még mindig súlyos recesszióban Izland

2010.09.03. 15:26
Még mindig szenved a 2008-as pénzügyi összeomlás következményeitől az izlandi gazdaság: az első negyedévben 3,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék(GDP) az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben 8,6 százalék volt a visszaesés.

A szigetország gazdasága gyakorlatilag 2009 első negyedéve óta zsugorodóban van - tavaly 6,5 százalékkal csökkent a GDP -, amit a pénzügyi rendszer 2008-ban bekövetkezett összeomlása idézett elő.

A Nemzetközi Valutaalap segítségével, és egy új kormánnyal megindulhatott az újjáépítés, melynek keretében jelentősen lefaragták az állami kiadásokat, korlátozták a tőkepiaci tevékenységet, és teljesen átalakították a bankrendszert. A központi bank pedig elsősorban arra irányította a figyelmét, hogy csökkenjen az infláció, és stabil legyen a nemzeti valuta.

A stabilizációs erőfeszítéseknek köszönhetően augusztus végén ismét kamatcsökkentésre kerülhetett sor, az izlandi központi bank 1 százalékponttal 7,0 százalékra mérsékelt irányadó kamatát. Ezt az izlandi korona erősödése és az infláció csökkenése tette lehetővé. A bank ezt megelőzően június 23-án csökkentette a kamatot, akkor 0,5 százalékponttal 8,0 százalékra.