A Ryanair vezére szerint elég egy pilóta is

2010.09.10. 09:24 Módosítva: 2010.09.10. 09:26
Takarékossági meggondolásokból megszüntetné a másodpilóta alkalmazását a rövid távú repülőutakon az egyik legnagyobb európai fapados légitársaság, a Ryanair vezérigazgatója. O'Leary szerint a mai technológiai színvonal lehetővé teszi, hogy a gépeket egyetlen pilóta vezesse.

Michael O'Leary a Financial Times szerint kijelentette: levélben kéri a repülésügyi hatóságok engedélyét ahhoz, hogy a cég járatain csak egy pilóta teljesítsen szolgálatot. A másodpilóta ugyanis felesleges a korszerű repülőgépeken, mivel "ma már úgyis a számítógép végzi a legtöbb repülési feladatot" – számol be a Turizmus Online. O'Leary szerint ezzel "egy vagyont lehetne megtakarítani az egész légi iparágnak".

A Ryanair vezérigazgatója hozzátette: a vonatokat is vezetheti egyetlen mozdonyvezető, pedig ez is balesethez vezethet például egy szívroham esetén. De, hogy teljes legyen a kép, a vonatokon létezik egy éberségi berendezés, mely a mozdonyvezető jelzésének elmaradásánál megállítja a vonatot. O'Leary szerint ugyanakkor a cég történetének elmúlt 25 évében, több mint 10 millió repülés során egyetlen pilóta szenvedett szívinfarktust, és "ő is le tudta tenni a gépet".

A vezérigazgató a londoni gazdasági napilap idézete szerint elismerte, hogy a hosszabb távú járatokon szükség van két pilótára. Kijelentette azonban, hogy a Ryanair rövidebb útvonalain szükség esetén a légi utaskísérők is el tudják látni a másodpilóta szerepét. Hozzátette: a másodpilóta feladata egyébként is csak annak biztosítása, hogy a kapitány "nehogy elaludjon és rádőljön a számítógép valamelyik vezérlő berendezésére".

Persze a felszállás és leszállás előtti hosszú ellenőrző listát sem árt, ha két pilótaképesítésű ember olvassa fel hangosan. Arról pedig nem szól a fáma, hogy az utaskísérők pilótafeladatokra történő kiképzése mennyibe kerülne a minden pennyt megfogni akaró légi fuvarosnak.