Trichet kizárná a döntéshozatalból a költségvetési szabályokra fittyet hányókat

2010.09.10. 10:52
Az államháztartási szabályokat megszegő eurózóna tagországokat átmenetileg ki kell zárni az európai döntéshozatalai mechanizmusból - mondta tegnap Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a Financial Timesnak.

Jean-Claude Trichet tegnap a Financial Timesnak adott interjújában az eurózóna történetében példátlannak számító dolgot javasolt, nevezetesen azt, hogy átmenetileg zárják ki azokat az eurózóna tagországokat a döntéshozatali mechanizmusból, amelyek nem tudnak az eurózóna által támasztott államháztartási követelményeknek eleget tenni.

A Financial Times szerint Trichet elnök valószínűleg az egyes tagországok döntéshozatali mechanizmusból való átmeneti kizárásában látja a megoldást, ám, hogy erre valóban sor is kerül, majd csak hetek múlva derül ki - akkor amikor Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke ismerteti, hogy a szabályokat illetően milyen változások várhatók a jövőben. Az elnöki javaslattal persze egyéb problémák is adódhatnak, nevezetesen az, hogy nem kizárt, hogy ezek a változások véghez vihetők az Európai Unió alapszerződésének megváltoztatása nélkül - írja a lap.

A közelmúltbeli eseményekre kitérve az elnök elmondta, hogy minden jel arra utal, hogy a gazdaság rugalmasságát túlbecsülték a szakértők, ám hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem gondolja úgy, hogy az eurózóna katasztrófaközeli helyzetben lett volna. "Tudom, hogy hogyan működik az eurózóna, az intézmények ...Külső szemlélőként nehéz lehet pontosan megmondani, hogy Európa hogyan viseli a nehézségeket." - tette hozzá.

Trichet az amerikai gazdaság kilátásairól is beszélt, amelyekkel kapcsolatban elmondta, hogy személyesen túlzottan erősnek tartja az aggodalmakat. "Számomra túlságosan negatívnak tűnik a hangulat. Ez az én személyes érzésem" - hangzott el az interjúban.