Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

A válságnak nincs vége a munkanélküliség csökkenéséig

2010.09.13. 20:34
Az IMF vezetője szerint mindaddig nem lesz vége a globális gazdasági válságnak, amíg nem következik be jelentősebb csökkenés a munkanélküliség területén. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint "teljesen helytelenek azok a kijelentések, hogy már mögöttünk van a válság".

Strauss-Kahn az IMF és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös konferenciáján szólalt fel, amely a munkahelyteremtés kérdésével foglalkozott a gazdasági növekedés közepette. Az IMF vezérigazgatója leszögezte, hogy a gazdasági növekedés persze fontos, de nem elég. Munkahelyteremtés nélkül is el lehet érni gazdasági növekedést.

A házigazda norvég miniszterelnök, Jens Stoltenberg szerint a gazdasági válság a pénzpiacokról a munkaerőpiacra terelődött át. A kormányfő szerint annak ellenére, hogy a világ számos országában már tapasztalható gazdaság élénkülés, túl korai lenne még a válság végéről beszélni. "Mindaddig ugyanis, amíg magas a munkanélküliség, válságban vagyunk" - szögezte le.

Az IMF becslése szerint az idén 210 millió lesz a munkanélküliek száma világszerte, 30 millióval meghaladja a 2007. évit, amikor kipattant a globális hitelválság, recesszióba taszítva a világ vezető országai közül számosat. A fórum munkájában részt vett egyebek között a görög és a spanyol miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu és José Luís Rodriguez Zapatero. Jelen volt Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, aki szerint a kialakult helyzet megoldásához nemzetközi együttműködésre van szükség.

Beszédet mondott Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociálisügyi felelőse is. Ő egyebek között arra sürgette a résztvevőket, hogy fokozzák a gazdasági, munkaügyi és szociális politika összehangolását, mert ez segíthet egy újabb nemzetközi lassulás megelőzésében. A magyar biztos úgy fogalmazott: az idei év annus horribilis (rettenetes év) volt a munkanélküliség szempontjából. Ha pedig a politikai irányítók nem cselekszenek, 2011 rettenetes lehet a szociális kohézió szempontjából.

Andor László üdvözölte, hogy legutóbbi, torontói találkozójukon a legfejlettebb államok és a vezető feltörekvő országok állam- és kormányfői (G20) konszenzusra jutottak a makrogazdasági együttműködésről. Felszólította ugyanakkor a nemzetközi intézményeket, hogy ösztönözzenek közös elhatározásokra a foglalkoztatási és szociálpolitika szempontjából is.  • Vennék
  • Bankszámla