Nándor
3 °C
16 °C

A Deutsche Telekom elnöke ártatlanságát hangoztatja

2010.09.14. 14:15
A Deutsche Telekom főnöke kedden visszautasította azt a gyanúsítást, miszerint szerepet játszhatott a német távközlési konszern magyar leányvállalatánál fölfedett pénzügyi visszaélésekben.

René Obermann nyomatékosan leszögezi, hogy a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni - reagált Mark Nierwetberg, a Deutsche Telekom AG kommunikációs részlegének vezetője az MTI berlini irodájának megkeresésére.

Obermannról eddig nem volt szó

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Deutsche Telekom már öt éve együttműködik a kérdéses ügyet vizsgáló nyomozó hatóságokkal. Ezek legutóbbi lépései "érthetetlenek a cég számára" - utalt Nierwetberg a konszern székházában és Obermann lakásában augusztus végén végrehajtott házkutatási akciókra.

A Deutsche Telekom AG teljes mértékben együttműködött és együttműködik a nyomozást kezdeményező amerikai tőzsdefelügyelettel, ez a nyomozás azonban soha nem irányult René Obermann ellen - hangsúlyozta a bonni konszern kommunikációs részlegének vezetője.

Házkutatást tartottak

Egy német hetilap hétfőn adta hírül, hogy a tőzsdén jegyzett cég bonni székházának átvizsgálásával egyidejűleg az ügyészség munkatársai házkutatást tartottak a Deutsche Telekom elnökének lakásán is. Az okot erre a Magyar Telekom üzleti könyveiben talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták. Amikor ezek történtek, Obermann volt a német konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegének a vezetője.

A nyomozás középpontjában a budapesti cég macedóniai és montenegrói leányvállalatai által kötött tanácsadói szerződések állnak. Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak; emiatt nem is hagyták jóvá a számokat.

Kenőpénzek a politikusoknak

A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás. A bonni Telekom-központban összesen hétmillió euróról tudnak. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megkenését szolgálta. A milliókat a tanácsadó cégek - saját jutalékuk levonása után - továbbadták a célszemélyeknek. Az akció célja állítólag az volt, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek a piac szabályozása során.

A Financial Times Deutschland kedden szokatlannak nevezte, hogy az ügyészség egy német konszern főnökének magánlakásán tart házkutatást. A lépés azért is kelt meglepetést, mert a Magyar Telekom gyanús ügyében már évek óta folyik ügyészségi vizsgálat, és a bonni konszern több alkalommal tett közzé dokumentumokat az esettel kapcsolatban.

Az ügy mindenesetre ráirányítja a figyelmet arra, milyen problémákba ütközik a Deutsche Telekom Kelet-Európában, ahol újra meg újra kénytelen tisztátlan üzleti praktikákkal szembesülni - írta a FTD.