Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

9,5 milliárd dollárba került eddig az olajkatasztrófa

2010.09.20. 11:56
A BP brit energetikai konszern a Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására összesen 9,5 milliárd dollárt fordított.

Öt hónappal az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó robbanás után még mindig 25 ezren vesznek részt a kárelhárítási munkálatokban több mint 2500 vízi és több tucat légi járművel. A tengervízbe jutott olaj háromnegyede már eloszlott, vagy lebomlott.

A közlemény szerint július 21. óta egy csepp olajos folyadékot sem gyűjtöttek be a tenger felszínéről.

A 10 milliárd dollárt közelítő összegben a szivárgás megállításának és a megsérült olajkút elfojtásának költsége, a szennyezés felszámolásával összefüggő kiadások, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítési kifizetések vannak benne.

A BP az amerikai kormányzat nyomására egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot állított fel. Augusztus 23-tól ebből az alapból teljesítik a kifizetéseket. Mostanáig több mint 68 ezer kártérítési követelés érkezett az alaphoz, ebből több mint 19 ezret elégítettek ki, 240 millió dollár értékben. Az pénzalap megnyitása előtt a BP 127 ezer kártérítési kifizetést teljesített, összesen 399 millió dollár értékben - áll a társaság houstoni keltezésű, helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményében.

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. A szivárgást július közepén sikerült megállítani, a sérült kutat pedig vasárnap, szeptember 19-én zárták le véglegesen.

Veszteségbe döntötte a céget a kármentés

A BP - egykori nevén British Petroleum - világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár,
nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a baleset miatt azonban az idei második negyedévet veszteséggel zárta. Az adózás utáni eredmény mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.