Az uniós szavazati jog is múlthatna a költségvetésen

2010.09.27. 07:32
Felfüggesztené a német pénzügyminiszter a visszaeső költségvetési vétkesek EU-támogatásait - írta a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap megszerezte azt a levelet, amelyet Wolfgang Schäuble írt még a múlt héten az összes többi EU-tagállam pénzügyminisztereinek. A német szakpolitikus ebben támogatásáról biztosította a körvonalazódó új szabály- és szankciórendszert, amely büntetéssel sújtaná az államháztartásuk rendbetételét elmulasztó uniós országokat.

Schäuble levele azonban a Financial Times beszámolója szerint "ennél tovább is megy", javasolva az EU fejlesztési és mezőgazdasági juttatásainak felfüggesztését azon tagállamok esetében, amelyek rendre megsértik a pénzügyi szigorra vonatkozó előírásokat. A német pénzügyminiszter emellett indítványozza a költségvetési normákat be nem tartó EU-országok szavazati jogának felfüggesztését is a miniszteri tanácsban - írta a levelet ismertetve a brit üzleti lap.

Schäuble nem először fogalmaz meg kemény javaslatokat a tagállamok államháztartási lazaságainak uniós szintű szankcionálására.

A német szakminiszter már márciusban, a Financial Timesnak írt cikkében szorgalmazta a költségvetési kérdésekben nem együttműködő, vagy statisztikai adataikat manipuláló tagállamok szavazati jogainak felfüggesztését. Ha pedig valamely euróövezeti tagállam végképp alkalmatlannak bizonyul költségvetésének konszolidálására és versenyképességének helyreállítására, akkor végső megoldásként el kellene hagynia a valutauniót, EU-tagsága fenntartásának lehetőségével - állt a német pénzügyminiszter márciusi írásában.

A minap a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Thomas Mirow is felvetette olyan reformok szükségességét, amelyek biztosítják a pénzügyi fegyelem fennmaradását az unióban. A kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott pénzintézet vezetője múlt hét végi londoni előadásában kijelentette: a jelenlegi rendszerben az integráció ösztönzői egy-egy meghatározott cél eléréséhez kapcsolódnak, és amint egy ország ezt az adott célt eléri, az ösztönző tényező abban a pillanatban "eltűnik". Mirow szerint ezért az európai szintű gazdaságirányítás rendszerét úgy kell átalakítani, hogy a felelős kormányzati magatartás ösztönzői az uniós csatlakozás után is érvényesüljenek, és legyenek eszközök e felelős magatartás betartatására.