Hajszálra volt az újabb eurózónás mentőcsomag

2010.09.28. 09:35
Az Európai Központi Bank fontolgatta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) bevetését az ír állampapírpiac stabilizálására, de a végső döntés elvetette az ötletet - tudta meg a Handelsblatt német napilap.

Az EKB nem kommentálta a Handelsblatt azon értesülését, miszerint az Európai Központi Bank fontolóra vett egy mentőeszköz bevetését az ír állampapírpiac stabilizálása érdekében.

Az EKB kezdeményezése azért is furcsa lenne, mert ez az érintett nemzetállam feladata, amit aztán az Európai Bizottság és az EKB bírál el, és az eurózóna pénzügyminiszterei hagyhatnak jóvá - emlékeztet a Portfolio.hu. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt május elején fogadta el az eurózóna a bajba jutott tagországok megsegítésére 440 milliárd euró értékben (+60 milliárd euró az EKB-tól, 250 milliárd pedig a Nemzetközi Valutaalaptól állna rendelkezésre), ám eddig ezt az eszközt nem vették igénybe. Görögországnak saját csomagot hagytak jóvá 110 milliárd euró értékben (80 milliárd EU + 30 milliárd IMF). A labilis állampapírpiacokba pedig saját vásárlással szállt be eddig az EKB.

Írország körül egyre forróbb a levegő. A Moody's hitelminősítő ma nyilvánosságra hozott döntése értelmében 3 fokozattal minősítette le az államosított ír bankot. Az Anglo Bank megmentésére csaknem az ír GDP negyede elment már, de azt, hogy pontosan mennyi, a kormányzat csütörtöki tájékoztatójából tudhatjuk meg.

Az aggodalmak nem hűlnek, az ír államkötvények hozamfelára a német kötvényekéhez képest még mindig csúcson, az ír állam nemfizetésének kockázata is történelmi csúcson van.