Megszorításokat vezet be a szlovén kormány

2010.09.28. 19:06
Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából.

Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos – vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért – hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.

2012-ben is csak akkor emelik a nyugdíjakat, a közszolgálati béreket és a szociális támogatásokat, ha az infláció meghaladja a 2 százalékot.

"A kormány határozott intézkedéseinek köszönhetően a szlovén emberek sikeresen átvészelték a válság legnehezebb részét, most pedig elérkezett a versenyképesség javításának az ideje" – mondta a 2008 novemberében hatalomra került baloldali-liberális kormánykoalíció szociáldemokrata vezetője.

2012-ben további 1 százalékpontos hiánycsökkentést tervez a kabinet.

Borut Pahor kormánya a nyugdíjkorhatárt is emelné, egységesen 65 évre, a nőkre jelenleg vonatkozó 57, és a férfiakra érvényes 58 évről.

A tervezett megszorítások ellen hétfőn a közszféra dolgozóinak nagyjából fele sztrájkolt, és a szakszervezetek további tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

A 2008 őszén elmélyült világgazdasági válságot megelőzően Szlovénia az euróövezet leggyorsabban növekvő gazdasága volt. 2009-ben aztán 8,1 százalékkal csökkent a volt jugoszláv tagköztársaság export-orientált gazdaságának teljesítménye. A kormány az idénre 0,9 százalékos, 2011-re 2,5 százalékos GDP-növekedést vár.

Az államháztartási hiány időközben megugrott, főként a válság hatásainak tompítását célzó intézkedések következtében. A GDP-arányos deficit az idén várhatóan 5,8 százalékra nő, és csak 2013-ban csökken a 3 százalékos uniós határérték alá.