Bonifác
10 °C
16 °C

Óriási gázmezőt szerzett a BP

2010.10.08. 06:36
Azerbajdzsánban mélyvízi gázmezőhöz jut a BP, amely pár hónapja a Mexikói-öbölben hatalmas olajkatasztrófát okozott.

Bob Dudley, a BP új vezérigazgatója megállapodást írt alá egy hatalmas azerbajdzsáni gázmező feltárásáról és hasznosításáról - jelentette a Financial Times (FT). A mélyvízi offshore lelőhely mintegy 125 kilométerre van Bakutól. Az ügyletben a brit társaság partnere a Socar, az azeri állami olajvállalat. A szerződés értelmében harminc évig 50-50 százalékban osztoznak a felek a kitermelt gázon. A mező tartalékát a Socar a híres Shah Denizéhez hasonló nagyságúnak tartja - ez utóbbiban 25,5 százalékos részesedése van a BP-nek. Területe mintegy 1100 négyzetkilométer, a felette levő víz mélysége 650-800 méter - számol be a Napi Gazdaság.

A BP Azerbajdzsán legnagyobb olaj- és gázkitermelője és egyik legnagyobb befektetője, a Szovjetunió bukása után kulcsszerepet játszott az ország megnyitásában a nemzetközi olajcégek előtt. Az FT szerint a Dudley előtt álló egyik legnagyobb kihívás a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa után visszaállítani a BP iránti bizalmat az Egyesült Államokban, ha ez nem sikerülne, Azerbajdzsán még fontosabb lesz a csoport számára.

Egy másik bonyolult ügyletre is készül a londoni bejegyzésű nemzetközi vállalatóriás - eladja algériai mezőit a TNK-BP-nek, annak az orosz-brit vegyesvállalatnak, amelynek nemrégiben még Dudley volt a vezérigazgatója, ameddig a cégben résztulajdonos orosz oligarchák el nem üldözték. A milliárdosok holdingjának, az AAR-nek a vezérigazgatója, Stan Polovec szerint a cég ezzel nemzetközi olajvállalattá válna, és megsokszorozhatná bevételét. A TNK-BP elnöke, Mihail Fridman célja a külföldi műveletek akkora felfuttatása, hogy a vállalat nyereségének legalább a fele Oroszországon kívül keletkezzen. Ennek jegyében már közölték, hogy ajánlatot fognak tenni a BP vietnami és venezuelai olajforrásaira is. A BP, Algéria legnagyobb külföldi befektetője, két gázmezővel és egy olajmező egy részével rendelkezik az országban, ahol jelentős területen folytat kutatásokat is.