Érdeklődik a Raiffeisen, de nem az MKB iránt

2010.10.13. 11:36
A lengyel Polbank iránt érdeklődik a Raiffeisen Bank International (RBI) - mondta Herbert Stepic, a fúzió útján nemrég létrejött új bank vezérigazgatója. Magyarország szerinte a szélsőségesen magas bankadó miatt sem vonzó célpont.

A Bayerische Landesbank magyar leánya, az MKB Bank felvásárlása iránt nem érdeklődik a Raiffeisen - idézi a bécsi Wirtschaftsblattban megjelent Stepic-interjút a Bloomberg. Mint kiderült, nagyobb fantáziát lát a lengyel Polbankban, mely jelenleg a görög EFG Eurobank Ergasias leánybankja. Mint mondta azonban, a tárgyalások még nem kezdődtek meg a felvásárlásról.

Jelentős életjeleket mutat a régió

Mostantól ismét a piacra koncentrálhat a Raiffeisen, a hosszú és fáradságos összeolvadási eljárás befejeződött - közölte egy interjúban Herbert Stepic, a bank vezérigazgatója. A kelet-európai régió növekedési lehetőségeiről elmondta: jelentős életjeleket mutat a régió, Szlovákiában például 4 százalékos gazdasági növekedés várnak, és a régió átlaga is 2,9 százalék lehet. Ez majdnem duplája az eurózónáénak.

Valamivel a fúzióról szóló februári pletykákat megelőző szint alatt, 38,75 eurón zártak tegnap a Raiffeisen International részvényei a bécsi tőzsdén.

Magyarországon, Horvátországban és Romániában azonban rosszabbak a kilátások, hisz később kerültek válságba ezek az országok, ennek megfelelően később is lábalnak ki belőle. A problémák közül Stepic a magas munkanélküliséget jelölte meg.

Magas a magyar bankadó

Mint mondta azonban, a gondok nem írják felül a régióval kapcsolatos alapvető optimizmusát. Magyarországgal vannak gondok, gondolhatunk például a szélsőségesen magas bankadóra - emelte ki Stepic. Magyarországra is érvényes, hogy a válság hosszabb ideig tart, mint gondolták.