Itt van az új Warren Buffett

2010.10.26. 16:28
Warren Buffet, Amerika második leggazdagabb embere egy kevéssé ismert connecticuti fedezeti alap kezelőjét, Todd Combsot nevezte meg első számú lehetséges utódjaként a Berkshire Hathaway Inc. befektetési igazgatói posztján - jelentette kedden a The Wall Street Journal.

A 80 esztendős Buffet, akinek magánvagyonát a Forbes idei 400-as listája 45 milliárd dollárra taksálja, a 400 "mindössze" milliós eszközállománnyal gazdálkodó alapkezelő, a Castle Point Capital 39 éves első emberére kívánja bízni a Berkshire 100 milliárd dolláros befektetési portfóliójának kezelését.

Combs az alapkezelő élén sikeres sortolásaival és az irányítása alatt álló cég lendületes fejlődésével keltette fel Buffet érdeklődését. Az utódjelölt, aki értékpapír-elemzést tanult a Columbia Egyetemen, korábban a floridai banki szabályozásban és a Progressive autóbiztosító árazási osztályán dolgozott.

Buffet a The Wall Street Journalnek ugyanakkor kijelentette, hogy Combs nem veszi át teljesen a befektetési ügyek intézését, ameddig ő "jelen van", hanem fokozatosan tanul majd bele leendő feladatkörébe. Az idős milliárdos, aki jelenleg a vezérigazgatói és a befektetési igazgatói feladatokat is ellátja a Berkshire Hathawaynél, jelezte, hogy a két funkciót a jövőben valószínűleg szét fogja választani.

A Berkshire korábban nem hivatalosan három lehetséges vezérjelöltről szellőztetett meg információkat. A favoritnak széles körben az 53 esztendős David Sokolt tekintették, aki a Berkshire-hez tartozó MidAmerican Energy Holdings elnöke és a NetJets vezérigazgatója.

A Berkshire  mintegy 70 olyan, összesen több mint negyedmillió alkalmazottat  foglalkoztató nagyvállalat tulajdonosa, mint a Geico biztosító, a Dairy Queen étteremhálózat, vagy a  Burlington Northern Santa Fe vasúti társaság.

Az utódlással kapcsolatos bejelentés az után történt, hogy két korábbi jelölt, Li Lu kínai-amerikai fedezeti alapkezelő és egy másik, meg nem nevezett személy, visszalépett a feladattól. Li kiszemeltségéről júliusban számolt be első oldalas tudósítósban a The Wall Street Journal.