Tiltakozás Ausztriában a repülőjegy-illeték miatt

2010.10.27. 07:13
Az osztrák légitársaságok szerint a repülőjegyek megadóztatása akár 400 álláshely elvesztését eredményezheti, és rontja a cégek versenyképességét. A német mintára bevezetni tervezett illeték 60 millió eurót jelenthet az osztrák költségvetésnek.

Tiltakozott az osztrák légitársaságok szövetsége kedden a repülőjegyekre bevezetni tervezett illeték miatt. "Színtiszta kifosztás" – vélekedett a szövetség egy keddi közleményében. A társaságok szerint a kormány a környezetvédelem ürügyén egyszerűen pénzt szed be tőlük az államkassza feltöltésére.

Az osztrák légitársaságok arra figyelmeztetnek, hogy az intézkedés drágítja a jegyeket és rontja versenyhelyzetüket a környező országok légitársaságaival szemben. Úgy vélik, a kormány terve az utasok számának csökkenéséhez vezet és akár 400 munkahelybe is kerülhet az ágazaton belül.

A kormány hét végéi ülésén elfogadott, a jövő évi költségvetésre vonatkozó és a következő évek államháztartási pályáját kijelölő intézkedéscsomagjában szerepel a repülőjegyek megadóztatása is.

A német példára bevezetendő közteher Európán belüli járatokra nyolc eurót tesz ki, hosszabb, Európán kívüli utakra negyven euróig terjedhet, és a számítások szerint 60 millió euró többletbevételt jelent jövőre. Az összesen 2,8 milliárd eurós adó- és takarékossági csomagot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.