A kohéziós alap ötödét lenyúlják

2010.11.02. 16:44
Az Európai Bizottság "Fight Against Fraud" című jelentéséből kiderül, hogy tavaly 1,2 milliárd eurót vettek igénybe az unió legszegényebb régióinak felzárkóztatását célzó alapból csalárd módon. Ez 109 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tavaly csaknem duplájára nőtt az az összeg, amit az érintett tagországok szabálytalanul, vagy csalással használtak fel az Európai Unió kohéziós alapjából. Brüsszeli források szerint minden öt euró támogatásból egyet korrupt hivatalnokok nyelnek le.

Az Európai Parlament honlapján közzétett dokumentum szerint a közös agrárpolitika céljait megvalósítani hivatott alapot - amely az unió költségvetésének nagyjából felét teszi ki - 1,2 milliárd euróval károsították meg az ügyeskedők. Ez az összeg 23 százalékkal több, mint 2008-ban.

A jelentés példákat is sorol: előfordult, hogy támogatást vettek igénybe egy nem létező citrom-és narancs ültetvényre Szicíliában, vagy ugyancsak egy nem létező szarvasmarha telepre folyósítottak támogatást Szlovéniában. A jelentés szerint az ügyek kétharmadában hat ország - Bulgária, Románia, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország - érintett.