Úszó gázüzem épülhet

2010.11.15. 12:26
Megépülhet a világ első úszó gázcseppfolyósító üzeme, az ausztrál kormány zöld utat adott a Shell projektjének. A négy focipályányi méretű állomás évente 3,5 millió tonna gázt állítana elő, és a nyugat-ausztrál partok közelében működhet.

Rábólintott az ausztrál kormány a Shell projektjére, így hamarosan megindulhat a világ első úszó gázcseppfolyósító üzem (FLNG) építése. Az angol-holland társaság a jövõ év elején hozza meg a végső beruházási döntést.

Kutas István az E.On szóvivője elmondta: A földgázt elsősorban csővezetéken továbbítják a felhasználás helyére, de bizonyos távolságba már nem éri meg vezetéket építeni, így az utóbbi időben terjed a cseppfolyósított szállítás (LNG) is, aminek a lényege, hogy a gázt lehűtve cseppfolyósítják, majd egy tartályhajóban szállítják.

Magyar találmány

A cseppfolyósított földgáz magyar találmány. A földgáz szállításának ezt a módját már 1934-ben felvetette Freund Mihály magyar vegyészmérnök. Az általa javasolt technológia első alkalmazására - annak további finomításával - azonban csak 1959-ben került sor.

A folyékony állapotú földgázt aztán ismét szárazföldi tankokba töltik, ahol hőcserélő rendszer segítségével újra gáz halmazállapotúvá válik, amelyet az elosztóhálózatba táplálnak. Ez a megoldás egyelőre drágább, mint a csővezetékes szállítás, magas gázárak mellet éri meg.

Az elmúlt húsz évben Japán számított a legnagyobb importőrnek, ám az előrejelzések szerint a közeljövőben Kína válik a piac meghatározó szereplőjévé, és növekszik az Egyesült Államok és Európa igénye is. Egyes számításoki szerint a cseppfolyósított földgázból fedezett gázfogyasztás aránya 2030-ra több mint kétszeresére emelkedhet.

A Shell úszó üzeme a világon még nem használt technológián alapulna és szigorú környezetvédelmi előírásokat kell betartania, a Browse medence nyugat-ausztrál partokhoz közeli részén működhet – írta az energiainfo.hu.

Az úszó gázüzem látványterve
Az úszó gázüzem látványterve

Az olajtársaságnak részletes intézkedési tervben kell meghatároznia, hogy, hogyan kívánja csökkenteni károsanyag kibocsátását, és lehetõvé kell tennie, hogy a kormány bármikor ellenőrizhesse a környezetvédelmi feltételek betartását. A projekt el sem indulhat addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy minden a megadott feltételek szerint történne.

Az üzem 3,5 millió tonna cseppfolyós gáz előállítására lenne képes. Egy hajónyi, 150 ezer köbméter folyékony földgáz eredeti halmazállapotában mintegy 34 ezer háztartás egyévi földgázigényének fedezésére elegendő.

Európában jelenleg Spanyolországban, Franciaországban, Törökországban, Belgiumban, Olaszországban, Portugáliában és Nagy-Britanniában van fogadóállomás. Közép-Európában a közeljövőben két új LNG-terminál építése várható, az egyik az észak-németországi Wilhelmshavenben, a másik pedig az Adriai-tengeren, a horvátországi Krk szigetén.