Nincs uniós megállapodás a költségvetésről

2010.11.16. 07:24
Nem állapodtak meg az Európai Unió tagországai az Európai Parlamenttel az EU jövő évi költségvetéséről a hétfőn éjfélkor lejárt határidőig. Előzőleg már közeledtek az álláspontok az idei 123 milliárd eurós költségvetés 2,9 százalékos emelkedéséről, de a tagországok egy csoportja nem fogadta el az EP követeléseit.

Új javaslatot kell készítenie az Európai Bizottságnak. Amíg arról nincs megállapodás, az EU az idei költségvetési szinttel vág neki a következő esztendőnek. A képviselőtestület eredetileg 6,2 százalékkal szerette volna növelni a közös költségvetést, ez végül 2,9 százalék lett. Brüsszeli források szerint elsősorban Nagy-Britannia, Hollandia és Svédország akadályozhatta meg a kompromisszumot.

A költségvetésről azért is alakult ki ádáz vita az intézmények között, mert a nemzeti megszorítások idején több tagállam jelképes értékűnek tartja az uniós büdzsé korlátozását. A mostani alkudozásban emellett már esetenként helyet kaptak azok a megfontolások, amelyek a következő hosszú távú (2014-2020) uniós keretköltségvetés vitájában várhatók. A vitát a pozíciók alakításának szintjén már a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség alatt elkezdik majd a tagországok.

Az Európai Bizottság arra intett, hogy a megállapodás elmaradása veszélybe sodorhat több uniós programot, köztük az újonnan felállítandó külügyi szolgálat eleve késésben lévő kiépítését. Várhatóan nem jelent viszont jelentős kurtítást a legnagyobb tételekben, a mezőgazdasági és a felzárkóztatási kiadások terén.

Utoljára 1988-ban nem tudtak megegyezni az uniós intézmények ebben a témában.