Gigantikus akcióval tér vissza a tőzsdére a GM

2010.11.17. 16:58
A tervezettnél 31 százalékkal több General Motors részvényt értékesíthetnek az autóipari vállalat csütörtöki, a New York-i értéktőzsdére való visszatérésével - derül ki a társaságnak az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) szerdán benyújtott tájékoztatójából.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy a vállalat kedden az elsődleges részvényértékesítés (IPO) tárgyát képező papírok célárfolyamát 26-29 dollárról 32-33 dollárra növelte. Az IPO keretében összesen 478 millió részvényt, továbbá 4 milliárd dollár értékű elsőbbségi részvényt dob piacra.

Amennyiben a részvényárak elérik a célárfolyam felső határát, akkor 22,7 milliárd dollárral ez lehet az amerikai tőzsdetörténelem legnagyobb értékű részvénybevezetése. A tranzakció után a GM részvények darabszáma változatlanul 1,5 milliárd lesz.

A GM-ben az Egyesült Államok, Kanada, valamint az Egyesült Autóipari Dolgozók (UAW) iparági érdekképviseleti szerve azután szerzett jelentős részesedést, hogy a társaságot 50 milliárd dollár értékű csomaggal mentették meg a csődtől. Csütörtökön a kimentés ellentételezéséül szolgáló részvények egy részét értékesíthetik.

A tőzsdei bevezetés nagyobb mértéke azt jelenti, hogy az amerikai állami tulajdonhányada a vállalatban a jelenlegi 61 százalékról 33 százalékra csökken. Kanada részesedése 12 százalékról 9,3 százalékra, míg az Egyesült Autóipari Dolgozóké 20-ról 13 százalékra.

A társaság azt követően döntött részvényeinek tőzsdei kereskedésbe való visszavezetése mellett, hogy a harmadik negyedévben 2 milliárd, az idei évben eddig 4,1 milliárd dollár nyereséget termelt a vállalat. Az elmúlt öt évben rendre veszteséges volt a General Motors. A szerdai lépés tükrözi vállalat iránt megnövekedett keresletet.

A részvények a Wall Street-i kereskedésben GM, a torontói értéktőzsdén GMM néven szerepelnek majd.