Válságspirálban az írek

2010.11.23. 07:58
Az ír kormány holnap ismerteti a mentőcsomagról szóló tárgyalások eredményét, majd december 7-én beterjeszti a költségvetést. A pénzpiacok először kedvezően reagáltak az ír segélycsomag hírére, később azonban felerősödtek a félelmek.

Előrehozott választást javasolnak január végére a kormányt eddig támogató ír zöldek, megrendítve a Fianna Fail pártból, a zöldekből és néhány független politikusból álló, alig háromfős többségű parlamenti koalíciót. Idő előtti választásokat sürget az ellenzék is. Szószólójuk szerint erre azonnal sort kellene keríteni, hogy már egy világos parlamenti többséggel bíró kormány rakja össze a négyéves gazdasági stratégiát, fejezze be az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokat és állítsa össze a 2011-es büdzsét.

Az ír kormány holnap ismerteti a mentőcsomagról szóló tárgyalások eredményét, majd december 7-én beterjeszti a költségvetést. Az EU és az IMF Írországban tartózkodó delegációja kidolgozza a támogatás hároméves tervét, miközben a kormány véglegesíti négyéves, egyebek mellett vagyonadó bevezetését és a szociális juttatások lefaragását tartalmazó, 15 milliárd euró megtakarítását előirányzó gazdaságpolitikai stratégiáját. Utóbbival holnap állnak a nyilvánosság elé, előbbi Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa szerint a hónap végére készülhet el. Az európai stabilitási alapból is (EFSF) finanszírozandó segélycsomag összegét 80-90 milliárd euróra becsülik.

A pénzpiacok először kedvezően reagáltak az ír segélycsomag hírére, később azonban felerősödtek a félelmek azzal kapcsolatban, hogy ez nem állítja meg az eurózóna perifériáján lévő országokat fertőző adósságválság terjedését, azaz hamarosan eldőlhet a következő dominó is. Hiába jelentette ki mások mellett Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, hogy jók az esélyek a járványhatás elkerülésére, a pénzügyi szakértők már csak azt találgatják, hogy mikor kényszerül rá az EU a következő mentőakcióra.

Nem javította a hangulatot az sem, hogy a Moody's Investors Rating Írország leminősítését helyezte kilátásba, egyszerre több fokozattal - írja a Napi Gazdaság. Az ír adósságokat jelenleg Aa2 besorolással tartja nyilván a hitelminősítő, amely most hangsúlyozta: az osztályzat lerontása nyomán Írország kikerülhet a befektetésre ajánlott kategóriából. A Moody's fő kifogása az, hogy bár a segélycsomaggal megmentik az ír bankokat, a támogatás terhét végső soron a költségvetés viseli és a szuverén adósságterheket növelik vele.

A súlyos veszteségekkel küszködő ír bankokat várakozások szerint túltőkésítik, emellett vagyoneladásra kötelezik, illetve arra, hogy jelentős behajthatatlan hitelállományukat adják át az ezeket gyűjtő rossz banknak - írta a Reuters. Újabb államosítások is következhetnek: az Allied Irish bizonyára követi ezen az úton a már teljesen állami kézbe került Anglo Irisht. Brian Lenihan pénzügyminiszter szerint a nagybankok összezsugorodnak, tevékenységük a hazai üzletekre és a fogyasztói hitelezésre fog szorítkozni.