A válság szélén a portugál bankszektor

2010.11.30. 15:26
Portugáliában a bankok számára "elviselhetetlen kockázatokkal" terhes helyzet alakulhat ki, ha a kormánynak nem sikerült stabilizálni az államháztartást - figyelmeztetett kedden a portugál nemzeti bank.

A Banco de Portugal jelentése szerint "hiteles és tartós konszolidációra van szükség az állami pénzügyek területén", különben súlyos veszélybe sodródik a bankszektor. Ennek különösen akkor van meg a veszélyes, ha továbbra sem enyhül az euróövezeti adósságválság.

A legnagyobb kockázatot a gyenge növekedési kilátások, az államháztartásban a válság miatt keletkezett hatalmas lyuk és a meredeken emelkedő állampapír-hozamok jelentik a lisszaboni nemzeti bank szerint.

A megszorítások miatt a korábbinál is lassabb kilábalás várható a legszegényebb nyugat-európai országban, a bankoknál ezért növelni kell a portfólióromlás esetére félretett tartalékot és meg kell erősíteni a tőkehelyzetet, hogy a rendszer bírja a megrázkódtatásokat - áll a pénzügyi stabilitási jelentésben.

A portugál bankok jelenleg nem jutnak forráshoz a bankközi piacon, az Európai Központi Bank (EKB) likviditást biztosító programjára szorulnak. A nemzeti bank szerint ez tarthatatlan helyzet, új módszereket kell kidolgozni a finanszírozásra. Egyebek között ösztönözni kell a lakossági megtakarítást és vissza kell fogni a hitelezést, hogy lazuljon a függőség az EKB-tól.

Portugáliában a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány rekord nagyságúra, 9,4 százalékra nőtt a válságos tavalyi évben. Idén várhatóan 7,3 százalékra mérséklődik, és a napokban megszavazott 2011-es költségvetési terv szerint jövőre 4,3 százalékra csökken.

A hiányt megszorításokkal próbálja csökkenteni a lisszaboni vezetés, az általános forgalmi adó mértékét például 21-ről 23 százalékra emelik. A befektetők nem nagyon bíznak a program sikerében, sokan arra számítanak, hogy Görögország és Írország után Portugáliának is mentőövet kell dobni, hogy ne sodorja el a pénzügyi válság.