Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Csúcsközelben az élelmiszerek világpiaci ára

2010.12.01. 14:09 Módosítva: 2010.12.01. 14:09
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint a nemzetközi élelmiszer behozatal ára meghaladhatja az ezer milliárd dollárt 2010-ben, ilyen legutóbb a 2008-as élelmiszerár krízis idején volt.

A mezőgazdasági termékek nemzetközi ára jelentősen nőtt az utóbbi hónapokban, a FAO élelmiszerár indexe 34 ponttal nőtt júniushoz képest, így októberben 197 ponton állt, ami csak 18 ponttal kevesebb, mint a 2008-as válság idején.

kepala
kepala

Az elemzők szerint a világ gabonaraktárai 7 százalékkal fognak csökkenni, az árpa 35 százalékkal, a kukorica 12 százalékkal, a búza pedig 10 százalékkal az előző évi adatokhoz képest.

Az okok között szerepel, hogy a tartós aszály és tüzek visszavetették a termelést a világ legnagyobb gabonatermelő országaiban, Oroszországban és Ukrajnában, míg az Egyesült Államokban azért esett vissza a termelés, mert a gazdák a jobban jövedelmező szójababot kezdték el termelni a hagyományos kukorica helyett, ami a gabona árának emelkedéséhez vezetett.

Oroszország, a harmadik legnagyobb búza exportőr 2009-ben, novemberben bejelentette, hogy gabona behozatalra szorul, az exportot pedig még augusztusban betiltotta, miután a nyári aszály elpusztította a termés egyharmadát, írta a Financial Times.

Az áremelkedések másik oka az amerikai dollár gyengülése, a mezőgazdasági termékek adás-vétele ugyanis dollárban történik.

Hogyan lábalhatunk ki az áremelkedésből?

Az előrejelzések szerint a világ gabonakészlete 181 millió tonnára fog csökkenni, 10 százalékkal a 2010-es szint alá. Reményt adhat, hogy az áremelkedések fokozott termelésre ösztönözhetik a gazdákat, bár a gabona mellett a cukor, szójabab és a gyapot ára is emelkedőben van, így kétséges, hogy a gazdák a gabonát választják majd.

A búzatermelésnek 3,5 százalékkal kellene nőnie 2011-ben ahhoz, hogy a készletek ne apadjanak kritikusan alacsony szintre 2012-re. A kukoricatermelésnek  ugyanehhez 6 százalékkal kellene nőnie 2010-hez képest.

Az EU téli gabona termelésének feltételei megfelelőnek tűnnek, a szakértők 3 százalékos növekedésre számítanak búzatermelésben az előző szezonhoz képest. Az USA gabonatermelésre szánt területei 2-3 millió hektárral nőttek, míg Ázsiát tekintve a téli gabona termelésének feltételei javultak Kínában és Indiában, és remélhetőleg tartani fogják a 2010-es szintet.

A jelenlegi termelési feltételekre és kedvező időjárásra alapozva szakértők szerint a világ gabonatermelése fog annyit növekedni, hogy a készletek ne kerüljenek veszélybe 2011/12-re.  • Vennék
  • Bankszámla