Közel a portugál csőd, a belgák is bajban

2010.12.01. 14:41
Még meg sem szavazták az európai döntéshozók az ír mentőcsomagot, a piacon már annak kelt híre, a következő áldozat Portugália lesz, az ország nem tudja majd elkerülni, hogy mentőcsomagra legyen szüksége, amit a portugál állampapírhozamok és a csődkockázat is tükröznek - írja elemzésében a portfolio.hu.

Portugália problémái nem egyik napról a másikra vettek drámai fordulatot, ez eurózóna egyik legszegényebb állama a közös fizetőeszköz bevezetése óta nem talál utat a versenyképesség javítására: a gazdaság csak vánszorog, az egyensúlytalanságok nem csökkennek, az adósság az egekbe halmozódik, a lakosság elégedetlenségét az utóbbi 20 év legnagyobb általános sztrájkjával fejezte ki, a bankszektor a válság szélén - összegzi a jelenlegi helyzetet a portfolio.hu elemzése.

Portugália volt az eurózóna legszegényebb állama Szlovákia 2009-es csatlakozásáig; alig fele volt az egy főre jutó jövedelem Portugáliában az eurózóna átlagához képest, és később sem következett be látványos felzárkózás. A 2000-es években a potenciális GDP-növekedés üteme is visszaesett. A Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint a válságot követő kilábalás sem tartogat sok jót Portugáliának, két év múlva is az unió leglassabban növekvő országa lehet egy százalék alatti GDP-bővüléssel.

Versenyképtelenség

A gyenge növekedés fő oka a versenyképesség hiánya. Miközben a 2000-es évek pénzbőségének idején a feltörekvő országok, amelyekkel Portugália hasonló fejlettségi szinten mozgott, erőteljesen növelték ipari termelésüket, Portugáliába lemaradt a konjunktúraciklusról, a teljes időszakban alig bővült az ipari termelés.

A válság során csaknem 200 ezer ember veszítette el az állását, a munkanélküliségi ráta 8 százalékról csaknem 11-ig szaladt, és a Bizottság előrejelzése szerint nemhogy csökkenni kezdene, a következő években némileg még tovább fog nőni.

Ez még jobban kiélezheti a társadalmi elégedetlenségeket, ami a múlt héten már általános sztrájk formájában is kifejeződött, gyakorlatilag megállt az élet Portugáliában. A lakosság támogatásának hiányában nehéz dolga lesz a kormánynak, ha komoly reformokat, illetve a költségvetés hiányát leszorító lépéseket szeretne a következő években meghozni.

A gyenge GDP teljesítményből is következik, hogy folyamatosan magas a portugál folyó fizetési mérleg hiánya, amiből még a mostani válság sem húzta ki az országot, ahogy az több más országban történt. A legtöbb válságot elszenvedett országban a belföldi kereslet visszaesése szűkítette a hiányt, ebben az időszakban az importigény általában jobban lecsökkent, mint az export. Nem így történt Portugáliában, és várhatóan a következő években sem változik radikálisan a helyzet, a magas deficitből fakadóan a gazdaság finanszírozási igénye tartósan magas marad az IMF előrejelzései alapján.

Magyar utakon

A folyamatos, kumulálódó hiány miatti egyensúlytalanság erősen érinti a közpénzügyeket is. Portugália az euró bevezetésekor sem számított mintaországnak a maastrichti kritériumok teljesítésében.

A költségvetés hiánya néhány évenként 5-6 százalékra emelkedik, a kettő között néha sikerül elérni az előirányzott 3 százalékot. Az államadósság a GDP-hez képest jópár éve átlépte a 60 százalékos határt, idén pedig elérheti a GDP 82 százalékát.

Csődesélyek

A piac bizalmatlanságát egyébként is tükrözi, hogy az elmúlt három hétben 100 bázispontot ugrott a portugál 5 éves CDS (csődkockázati) felár. Ami azt jelenti, hogy egyre többet kérnek a piacon a portugál állampapírok nemfizetésének biztosítására.

Ezt tükrözi az állampapírok hozamemelkedése is, vagyis egyre drágábbá válik a piaci finanszírozás. Abból a szempontból Portugália hasonló helyzetben van, mint Írország, hogy kötvénykibocsátásra idén már nincs szüksége, de már az íreknél is láttuk, hogy a rövid távon megoldott finanszírozás nem elég a piacok megnyugtatására, hiába hozakodott elő eleinte ezzel az érvvel az ír kormány is.

Íroszág, Spanyolország, Portugália - mi a közös bennük?

Ami közös az ír, portugál és spanyol történetben az a bankok válságos helyzete. Az ír államháztartásnak legalább a GDP 20 százalékába került a nagy bankok mentése, és már jó ideje a spanyol és portugál bankok is az EKB emlőin csüngnek.

A portugál bankok jelenleg nem jutnak forráshoz a bankközi piacon, az Európai Központi Bank (EKB) likviditást biztosító programjára szorulnak. A portugál jegybank szerint a bankok számára "elviselhetetlen kockázatokkal" terhes helyzet alakulhat ki, ha a kormánynak nem sikerült stabilizálni az államháztartást, ezen keresztül visszanyerni a piac bizalmát.

A jegybank által ajánlott megoldás szerint olyan új módszereket kell kidolgozni a finanszírozásra, amely visszafogja a hitelezést, és növeli a lakossági megtakarítást, vagyis a gazdaság finanszírozását hazai forrásokra tereli, ezzel csökkenne a függés az EKB-tól.

Portugál dominó

A görögök és az írek kimentése után Portugália lehet a következő dominó a sorban, amint az ír mentőcsomag csak ideig-óráig tudta lehűteni a kedélyeket, az európai adósságválság egyre mélyül. A figyelem újabb és újabb országokra vetül, Portugália mellett egyre nagyobb az aggodalom Spanyolországgal, de Belgiummal kapcsolatban is.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a portugálok és spanyolok kimentésével ki is merülhet az eurózóna bajba jutott országok kimentésére szánt kerete, vagyis az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF). Így ha a további két ország is mentőcsomagot kap, az egyáltalán nem biztos, hogy megnyugvást hoz a piacon. Ha elfogynak az eszközök, az eurózóna védtelenségét is felvetheti.