Kiábrándító munkanélküliségi adatok az Egyesült Államokban

2010.12.03. 15:48
Novemberben a várt 150 ezer helyett mindössze 39 ezerrel bővült a foglalkoztatottság az USA-ban, a munkanélküliségi ráta pedig a várakozásokkal ellentétben nem stagnált, hanem 0,2 százalékponttal 9,8 százalékra emelkedett. A hírre jelentős volatilitást mutattak a piacok, a főbb amerikai határidős indexek a kezdeti 0,2-0,3%-os növekedés után 5 perc alatt már közel fél százalékos mínuszt mutattak. A japán jen és a svájci frank azonnal jelentősen erősödött az euróval szemben, az euró/dollár jegyzések a kezdeti bizonytalankodás után szintén az euró erősödése irányába mozdultak.

Novemberben a vártnál sokkal lassabban bővült a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban. A mezőgazdaságon kívül mindössze 39 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami óriási negatív meglepetést okozott, hiszen az elemzők egy jóval gyorsabb, 150 ezer körüli bővüléssel számoltak (még a legpesszimistábbak is 75 ezer körüli emelkedést valószínűsítettek).

A foglalkoztatottak száma még a kiskereskedelemben is csökkent (28 ezerrel), pedig az elemzők arra számítottak, hogy a Karácsonyt megelőző vásárlási láz miatt növelni fogják alkalmazottaik számát a kereskedelmi egységek.

Nőtt a munkanélküliség

A vártnál jóval lassabb foglalkoztatottság-bővülés miatt a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal 9,8 százalékra (héthónapos csúcsra) emelkedett, ami ugyancsak meglepetést okozott, hiszen az elemzői konszenzus 9,6 százalék volt. Így a munkanélküliek száma ismét meghaladja a 15 milliót és ami még aggasztóbb: az összes munkanélkülinek több mint a 40 százaléka (41,9 százalék) 27 hete vagy annál régebb óta munkanélküli.

A mai adatok szerint az amerikai munkaerőpiaci feszültségek sokkal nagyobbak annál, mint ahogy az elemzők gondolták, ami új bízonyíték lehet a jegybankárok számára arra, hogy a november elején bejelentett 600 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programra (úgynevezett quantitative easingre) valóban szükség volt.

Egy közelmúltban napvilágot látott amerikai jegybanki tanulmány szerint a gazdaságnak legalább 2,5-2,8 százalékkal kellene növekednie, ahhoz, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenni tudjon, és mint ismert, a harmadik negyedévben mindössze 2,0 százalékos volt sz évesített növekedés. A jegybankárok azt remélik, hogy az új quantitative easingnek köszönhetően élénkülni fog a gazdaság és nőni fog a foglalkoztatottság.

Piaci reakciók

Jelentős volatilitást mutattak a piacok a hírre, a főbb amerikai határidős indexek a kezdeti 0,2-0,3%-os növekedés után 5 perc alatt már közel fél százalékos mínuszt mutattak. A magyar piac is hasonlóan reagált, a hír előtt még nagyjából 2,5%-os emelkedést mutatott a BUX, ezt követően pedig 1,8%-ra csökkent a növekedés mértéke.