Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Eric Cantona forradalmat hirdetett a bankok ellen

2010.12.05. 17:12
Egyre nagyobb visszhangot vált ki Franciaországban Eric Cantonának a bankrendszer bedöntésére indított mozgalma: a legendás egykori labdarúgó arra kér mindenkit, hogy kedden egyszerre vegyék ki a pénzüket a bankokból. A költségvetési miniszter szerint a felhívás groteszk és felelőtlen, közgazdászok és pénzügyi szakértők pedig utópiának minősítették az elképzelést.

A Facebookon eddig közel 50 ezren csatlakoztak a "Forradalom! December 7-én mindannyian kivesszük a pénzüket a bankokból" elnevezésű felhíváshoz, amelyet Cantona a Presse Océan című lapnak még októberben adott interjúja ihletett.

Az interneten hetek óta keringő felvételen a Manchester United egykori sztárja attól beszél, hogy van egy ötlete egy nagyon egyszerűen megcsinálható forradalomhoz. "A rendszer a bankok hatalmára épül. Ha 20 millió ember kiveszi egyszerre a pénzét a bankokból, a rendszer összeomlik. Ez vér és fegyver nélküli forradalom lesz" - hangsúlyozza Cantona. A forradalmat a bankokon keresztül kell megcsinálni. Ahelyett, hogy az utcára mennél tüntetni, bemész a helyi bankba és kiveszed a pénzed - foglalta össze az akció lényegét az egykori focista, aki jelenleg színészként dolgozik francia színházakban és filmekben.

A Franciaországban egyre népszerűbbé váló kezdeményezésre a kormánytagok is reagáltak. François Baroin költségvetési miniszter groteszknek és felelőtlennek nevezte a felhívást. Cantona pénzügyi tanácsadóként, hát ez nem túl komoly dolog. Mindenkinek megvan a maga foglalkozása, a cipész maradjon a kaptafánál! - tette hozzá. 
A gazdasági miniszter szerint pedig Cantona óriási labdarúgó, de nem biztos, hogy minden tanácsát meg kell fogadni. Van aki csodásan focizik, én nem próbálkoznék. Úgy gondolom, hogy mindenki csak arról nyilatkozzon, amihez ért is - tette hozzá Christine Lagarde.

Még a szélsőbaloldali politikusok is elhatárolták magukat Vörös Erictől. A Baloldali pártot vezető Jean-Luc Mélenchon szerint nem sok előnye lenne annak, ha a bankrendszer hirtelen összeomlana. Nathalie Arthaud, a Munkásharc elnöke pedig úgy vélte, hogy nem a bankokkal van a probléma, azokra szükségünk van. Pénzügyi szakértők szerint egyébként attól még nem omolna össze a bankrendszer, ha 60 ezer ember egyszerre venné ki a pénzét. Ráadásul úgy vélik, hogy azoknak, akik a Facebookon csatlakoztak a mozgalomhoz, csak egy töredéke fog kedden ténylegesen elmenni a bankfiókjába.

François Pérol, a francia bankszövetség elnöke nem hisz abban, hogy a felhívást megérintette volna a franciákat, s úgy véli, hogy azzal a kezdeményezők senkinek nem tettek szívességet.

A mozgalom weboldalán az alapítók kifejtik, hogy elsődleges céljuk a pánikkeltés. Az 1929-es világgazdasági válság óta ilyenre ugyanis csak nagyon ritkán került sor, s olyankor emberek ezrei álltak sorban egy-egy bank előtt, attól tartva, hogy a csőd miatt nem kapják vissza a pénzüket. Ezt történt 1998-ban Oroszországban, 2001-ben Argentínában, vagy a pénzügyi válság kezdetekor 2008-ban a brit Northern Rock, illetve az amerikai IndyMac ügyfeleivel.

Bernard Maris közgazdász szerint ahhoz, hogy egy ilyen akció ténylegesen gondot okozzon a bankrendszernek, több százmillió eurót kellene egyszerre kivonni a pénzintézetekből. Ez pedig azért nehezen elképzelhető, mert az automatákból csak néhány száz euró vehető fel egyszerre, az 1500 ezer eurót meghaladó összegek felvételét pedig általában több nappal előre be kell jelenteni a bankokban ahhoz, hogy az adott fiók teljesíteni tudja a kérést. Az pedig hogy hatalmas sorok alakuljanak ki egy-egy bank előtt, azért nem valószínű, mert Franciaországban 40 ezer bankfiók és 53 ezer automata található.

A francia bankok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kedden várható nagy összegű készpénz felvétel egyes bankfiókokban feszültséget okozhat, mert nem fog elég likvid tőke rendelkezésre állni. Nem fog összeomlani a rendszer, de mindenki halál ideges lesz - nyilatkozta egy bankvezető.