A miniszterek eldöntik, mennyivel melegedjen fel a Föld

2010.12.07. 17:42
A mexikói klímacsúcson kedden kezdődnek a miniszteri szintű egyeztetések, amelyeken számos megoldatlan kérdést, így például a Kiotói Jegyzőkönyv folytatását vagy a kibocsátás-csökkentés ellenőrzését és mérését kell tisztázniuk a tárgyalópartnereknek; jelenleg úgy tűnik, hogy leginkább Japán lehet egy esetleges megállapodás kerékkötője.

Japán lehet a kerékkötője a Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbításának az ENSZ cancúni klímakonferenciáján. Szerintük mivel az Egyesült Államok nem ratifikálta a jegyzőkönyvet, az csak a fejlett országokat - így például Japánt és az Európai Unió tagállamait - kötelezi kibocsátás-csökkentésre, miközben ezek csak a világ összkibocsátásának 27 százalékáért felelősek. Japán szerint nem lehet megfékezni a globális felmelegedést anélkül, hogy Kína és az Egyesült Államok ne tennének vállalásokat és ne csatlakoznának egy új, szélesebb körű egyezményhez.

Kína együttműködő, az EU hosszabbítana

Kína több értékelés szerint a vártnál sokkal együttműködőbb a tárgyalásokon. Delegációvezetőjük, Hszie Csen-hua (Xie Zhenhua) szerint először meg kell hosszabbítani a Kiotói Jegyzőkönyvet, amelyben az azt ratifikáló államok tennének kötelező vállalásokat, míg azokat az iparosodott államokat, amelyek nem ratifikálták a jegyzőkönyvet, egy új szerződés keretében kötnék a vállalt kibocsátás-csökkentési célok. A kínai javaslat szerint a fejlődő államok ugyanezen új egyezmény keretében tennének jogilag nem kötelező érvényű vállalásokat.

Az Európai Unió meg szeretné hosszabbítani a jegyzőkönyvet, azonban csak akkor, ha a többi állam is együttműködik - hangsúlyozta Connie Hedegaard klímapolitikáért felelős uniós biztos. A Greenpeace szerint az eddigi tárgyalásokon felszínre került nézetkülönbségek ellenére még mindig megvan a lehetőség, hogy komoly előrelépés történjen egy erős klíma-megállapodás felé. A Greenpeace szerint az a legfontosabb, hogy végre elkezdjék közelíteni a kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatos ígéreteket ahhoz, amit a tudomány tart szükségesnek a végzetes klímaváltozás elkerülése érdekében.

A WWF Magyarország legfrissebb közleményében ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a felek kompromisszumkészebbnek tűnnek, igyekeznek megállapodni és elkerülni a tavalyi nagy bukást, amivel mindenki veszített.

Lendületet adnának az együttműködésnek

Cancúnban az ENSZ Éghajlatváltozási konferenciáján (COP16) november 29. óta egyeztetnek a világ 194 országból érkező környezetvédelmi szakemberek és politikusok azzal a céllal, hogy lendületet adjanak a holtpontra jutott nemzetközi környezetvédelmi együttműködésnek. A COP16 célja a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyv felváltása egy új nemzetközi megállapodással. A magyar idő szerint kedden délután 5 órakor kezdődő miniszteri szintű tanácskozásokat várhatóan Felipe Calderón mexikói elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyitják meg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint a magyar delegációt Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár vezeti, helyettese Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium kormánybiztosa.

Mennyivel melegedjen a Föld?

A miniszteri egyeztetéseken várhatóan tovább folytatódik a vita arról is, hogy 1,5 vagy 2 Celsius-fokban határozzák meg az országok a felmelegedési küszöböt. Az 1,5 százalék mellett állói táborában 101, főként fejlődő ország szerepel, ezeket az államokat közvetlenül is érinti a klímaváltozás. Ezek az országok a világ kibocsátásának 5 százalékát, illetve a lakosság 23 százalékát fedik le. A 2 Celsius-fokos tábor 46 tagú, főleg a fejlett országok és a nagyhatalmak szerepelnek itt, ők a világ kibocsátásának 83 százalékáért felelősek és a lakosság 65 százaléka köthető ide a WWF szerint, míg a többi ország nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben.  • Hírek
  • Hírek